Egyptský prezident pricestoval na prvú návštevu Iránu po desaťročiach

NETKY.SK • 30 August 2012, 06:46 • 2 min
Egyptský prezident pricestoval na prvú návštevu Iránu po desaťročiach

Egyptský prezident pricestoval na prvú návštevu Iránu po desaťročiach - Politika Egyptský prezident Muhammad Mursí pricestoval dnes na summit Hnutia nezúčastnených krajín (NAM) do Teheránu. Ide o prvú návštevu egyptského lídra v Iráne od islamskej revolúc

slovakia

left justify in out

imgEgyptský prezident Muhammad Mursí pricestoval dnes na summit Hnutia nezúčastnených krajín (NAM) do Teheránu. Ide o prvú návštevu egyptského lídra v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979, všíma si agentúra Reuters. 
      Zábery z Mursího slávnostného uvítania na teheránskom letisku Mehrábád odvysielala aj iránska štátna televízia. 
      Irán prerušil diplomatické styky s Káhirou okamžite po islamskej revolúcii z roku 1979 v dôsledku egyptskej podpory zvrhnutého iránskeho šacha a podpísania mierovej zmluvy medzi Egyptom a Izraelom. 
      Teherán však privítal vlaňajšie povstanie v Egypte, ktoré napokon priviedlo k moci súčasného islamistického prezidenta Mursího. Ten sa podľa pozorovateľov snaží predísť priamej roztržke s Iránom a chce ho zaangažovať do medzinárodných snáh o urovnanie konfliktu v Sýrii.  
      Mursí má Iránu oficiálne odovzdať rotujúce predsedníctvo v NAM. Teherán prezentuje svoje začínajúce predsedníctvo v 120-člennej organizácií ako neúspech politiky USA zameranej na zahraničnopolitickú izoláciu Iránu.
      Na summite sa zúčastňuje 35 hláv členských štátov, ku ktorým sa dnes prihovorí najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies