Egyptský prezident podpísal prísny protiteroristický zákon

NETKY.SK • 24 Február 2015, 14:22 • 2 min
Egyptský prezident podpísal prísny protiteroristický zákon

KÁHIRA - Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí podpísal v utorok nový protiteroristický zákon, ktorý dáva úradom viac právomocí na zásahy proti jednotlivcom aj skupinám za rôzne obvinenia od ohrozovania národnej jednoty až po rušenie verejného poriadku.

slovakia

left justify in out

Kritici sa obávajú, že legislatíva ešte viac okliešti slobody získané po zvrhnutí exprezidenta Husního Mubaraka v roku 2011. Podľa nového zákona budú môcť úrady zasiahnuť proti skupine alebo osobe, ktorú považujú za hrozbu pre národnú bezpečnosť, pričom takouto hrozbou je napríklad aj ohrozovanie verejnej dopravy. Voľná definícia niektorých hrozieb môže polícii umožniť ostro zasahovať proti demonštrantom, opozícii alebo ľudskoprávnym skupinám. Zákon hovorí, že každá skupina, ktorú označia za teroristickú, bude rozpustená a jej účty zmrazené.

 

Egypt si len nedávno pripomenul štvrté výročie vypuknutia revolúcie, ktorá zosadila Mubaraka, ktorému pripisovali zodpovednosť za usmrtenie stoviek demonštrantov. Egypt sa postupne stal terčom tvrdej kritiky za prenasledovanie opozície a najmä Moslimského bratstva, ktoré zaradil na zoznam teroristických skupín, pričom hnutie obvinil z organizovania vlny nepokojov. Stovky členov tohto zoskupenia už prišli o život a ďalšie tisíce sa nachádzajú v egyptských väzniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona