Egyptský prezident po útokoch na kostoly nariadil rozmiestnenie armády

NETKY.SK • 9 Apríl 2017, 19:21 • 2 min
Egyptský prezident po útokoch na kostoly nariadil rozmiestnenie armády

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí po dnešnej dvojici útokov na kostoly koptských kresťanov nariadil okamžité nasadenie armády v okolí dôležitých budov po celej krajine.

slovakia

left justify in out

Vojaci by mali - na základe prezidentského nariadenia - hliadkovať v okolí takýchto objektov spoločne s policajnými zložkami, oznámila egyptská štátna televízia.

K dvom útokom na koptské kostoly v mestách Tanta a Alexandria v severnom Egypte, ku ktorým došlo počas dnešnej Kvetnej nedele, sa prihlásili militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Dovedna si oba výbuchy vyžiadali najmenej 43 mŕtvych a vyše 100 zranených; medzi obeťami sú aj minimálne traja policajti.

Výbuch pred kostolom sv. Marka v Alexandrii mal na svedomí samovražedný atentátnik, ktorého zastavil policajt pred vstupom do chrámu.

 

Krátko predtým tam slúžil slávnostnú bohoslužbu koptský pápež Tawadros II.; v čase výbuchu sa stále nachádzal v budove, avšak vyviazol bez zranení.

Egyptský prezident Sísí zvolal po útoku krízové zasadnutie rady obrany štátu a následne rozhodol o nasadení armády pri zaisťovaní bezpečnosti.

Na dvojdňovú návštevu Egypta by mala 28. apríla pricestovať hlava katolíckej cirkvi, pápež František, ktorý dnes nad udalosťami v Egypte vyjadril hlboké poľutovanie.






 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona