Egyptský prezident obvinil z útokov na Sinaji zahraničné mocnosti

NETKY.SK • 25 Október 2014, 17:59 • 2 min
Egyptský prezident obvinil z útokov na Sinaji zahraničné mocnosti

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes pred televíznymi kamerami povedal, že sobotňajší smrtiaci útok na vojenské kontrolné stanovište na Sinajskom polostrove, ktorý zabil 30 vojakov, bol "financovaný zahraničím". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zahraničné mocnosti chcú "zlomiť Egyptu chrbát", vyhlásil Sísí bez uvedenia podrobností. Zdôraznil, že prijme drastické opatrenia, aby zbavil krajinu militantov a dodal, že Egypt sa nachádza v "extenzívnej vojne", ktorá potrvá dlhý čas.
      

"Existuje veľké sprisahanie proti nám," povedal Sísí stojac vedľa vojenských veliteľov, kým sa začal vojenský pohreb zabitých vojakov a dôstojníkov.
      

Egyptská Rada národnej obrany dnes v severnej časti Sinajského polostrova na tri mesiace vyhlásila výnimočný stav, informovala agentúra AP.
      

Ide o dôsledok dvoch piatkových koordinovaných útokov, ktorých obeťami sa stalo 30 vojakov vládnych bezpečnostných síl.
      

Prezident krajiny Abdal Fattáh Sísí okrem toho nariadil trojhodinový zákaz vychádzania v egyptských pohraničných oblastiach susediacich s Izraelom a palestínskym pásmom Gazy.
       

Egyptská štátna televízia medzičasom oznámila uzavretie hraničného priechodu v Rafahu - jediným priechodom, ktoré pásmo Gazy nemá spoločný s Izraelom.
       

Počtom obetí sa piatkový útok zaraďuje k tým najtragickejším, aké v posledných desaťročiach postihli egyptskú armádu, ktorá sa od zosadenia islamistického prezidenta Muhammada Mursího snaží zastaviť vlnu násilností rozpútanú jeho prívržencami.  
      

K zodpovednosti za útoky sa zatiaľ nikto neprihlásil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona