Egyptský prezident obhajuje odovzdanie ostrovov v Červenom mori Saudskej Arábii

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 15:44 • 2 min
Egyptský prezident obhajuje odovzdanie ostrovov v Červenom mori Saudskej Arábii

KÁHIRA - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí obhajoval dnes zverejnený úmysel odovzdať kontrolu nad dvoma strategickými ostrovmi v Červenom mori Saudskej Arábii.

slovakia

left justify in out

Najvyšší egyptský predstaviteľ v televízii podľa agentúry AP povedal, že jeho krajina sa nevzdala svojho územia, ale "obnovila" naň práva Saudskej Arábie. "Egypt sa nevzdal ani zrnka piesku," zdôraznil. "Všetky údaje a dokumenty nehovoria nič iné, len to, že toto konkrétne právo je ich. Prosím, nehovorme už o tejto záležitosti. Je vecou parlamentu, aby o tejto dohode debatoval. Alebo to schváli, alebo to zamietne," dodal.


Egyptská vláda zverejnila svoje rozhodnutie počas päťdňovej návštevy saudskoarabského kráľa Salmána. Káhira tvrdí, že ostrovy Tírán a Sanáfír v ústí Akabského zálivu, východne od egyptského letoviska Šarm aš-Šajch, patria Saudskej Arábii, ktorá v roku 1950 požiadala Egypt o ich ochranu pred Izraelom.


Izrael obsadil tieto ostrovy v blízkovýchodnej vojne v roku 1967, ale na základe mierovej zmluvy z roku 1979 ich odovzdal Egyptu. Rozhodnutie Káhiry zveriť správu ostrovov Saudskej Arábii, ktoré ešte musí ratifikovať parlament, vyvolalo v Egypte vlnu protestov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona