Egyptský prezident H. Mubarak sa vzdal ďalšej kandidatúry na hlavu štátu

NETKY.SK • 2 Február 2011, 07:55 • 2 min
Egyptský prezident H. Mubarak sa vzdal ďalšej kandidatúry na hlavu štátu

Egyptský prezident H. Mubarak sa vzdal ďalšej kandidatúry na hlavu štátu

slovakia

left justify in out

img

Egyptský prezident Husní Mubarak (82) sa vzdal ďalšej kandidatúry na hlavu štátu.
      "Už nebudem kandidovať pre nové volebné obdobie," vyhlásil Mubarak v prejave, ktorý dnes neskoro večer odvysielala egyptská televízia.
      Ako ďalej uviedol, počas svojich posledných mesiacov v úrade, teda do septembra, sa sústredí na "kroky potrebné k pokojnému odovzdaniu noci".
      Mubarakov televízny prejav by mal podľa jeho slov prispieť k ukončeniu nepokojov v uliciach egyptských miest, ktoré pretrvávajú už týždeň. Tie prezident označil za protesty, ktoré začali legálne, no nakoniec ich miestne politické sily "manipulatívne využili", čo viedlo k ohrozeniu bezpečnosti v krajine.
      Prejav sledovali aj masy protestujúcich na námestí Tahrír v centre Káhiry. Sprevádzali ho posmešky i rozčarovanie. Státisíce ľudí na námestí svojím hlučným prejavom vyjadrili nesúhlas s Mubarakovým plánom. Naďalej totiž žiadajú, aby z úradu odstúpil okamžite.
      "Nestačí," skandovali davy. "My neodídeme, odíde on," ozývalo sa námestím. Protestujúci od prezidenta chcú, aby odstúpil do piatku. "V piatok poobede budeme pred palácom," odkázali mu.
      Ako informovala gentúra DPA s odvolaním sa na arabskú televíziu al-Džazíra, po odvysielaní prejavu vypuklo násilie v Alexandrii, druhom najväčom egyptskom meste. Údajne bolo počuť výstrely po tom, čo sa protivládni demonštranti dostali do konfliktu so stúpencami Mubaraka.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies