Egyptský prezident: Etiópia sa nesmie zahrávať s Nílom

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 17:41 • 2 min
Egyptský prezident: Etiópia sa nesmie zahrávať s Nílom

KÁHIRA - Egyptský prezident Muhammad Mursí v pondelok odkázal Etiópii, že v otázke vplyvu tamojšieho projektu hydroelektrárne na prietok Nílu si ponecháva otvorené "všetky možnosti".

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov, ktoré odzneli na špeciálnej konferencii v Káhire, sú Egypťania pripravení "stratu čo len jedinej kvapky z Nílu opätovať svojou krvou". Etiópii tak adresoval doteraz najdôraznejšie varovanie v súvislosti s výstavbou priehrady na Modrom Níle.

"Nie sme vojnoví štváči, ale nikdy nikomu nedovolíme ohrozovať našu bezpečnosť," povedal Mursí pred niekoľkými stovkami podporovateľov. Jeden z jeho poradcov ešte minulý týždeň vyhlásil, že Káhira bude od Addis Abeby požadovať zastavenie výstavby. Egyptský premiér Hišám Kandíl v pondelok oznámil, že stanovisko Egypta príde do Etiópie "v najbližších dňoch" osobne odprezentovať minister zahraničných vecí Kámil Amrú. "Voda je pre Egypťanov otázkou života a smrti. Voda je vecou národnej bezpečnosti," dodal premiér.

Etiópia začala v máji odkláňať Modrý Níl do náhradného koryta v rámci budovania obrovskej vodnej elektrárne, ktorá má vyrásť blízko severozápadnej hranice so Sudánom. Projekt s nákladmi vyčíslenými na 4,2 miliardy dolárov (3,2 mld. eur) vnímajú mimoriadne citlivo Sudán ako aj Egypt, keďže ich obyvateľstvo je do značnej miery závislé práve od vody z Nílu. Modrý Níl prameniaci v Etiópii je pritom jedným z dvoch hlavných vetiev najdlhšej rieky sveta, ktoré sa zlievajú v sudánskom Chartúme. Etiópčania však tvrdia, že dočasné presmerovanie ako ani neskoršie prehradenie rieky nezníži prietok na nižšie položených úsekoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona