Egyptský premiér po tragédii odvolal guvernéra Búr Saidu a VV EFA

NETKY.SK • 3 Február 2012, 08:13 • 2 min
Egyptský premiér po tragédii odvolal guvernéra Búr Saidu a VV EFA

Egyptský premiér po tragédii odvolal guvernéra Búr Saidu a VV EFA - Krimi Egyptský premiér Kamál Ganzúrí odvolal dnes guvernéra pobrežného mesta Búr Saíd po nepokojoch na miestnom futbalovom štadióne, ktoré si v stredu vyžiadali 74 obetí. Ganzúrí v parlam

slovakia

left justify in out

img

Egyptský premiér Kamál Ganzúrí odvolal dnes guvernéra pobrežného mesta Búr Saíd po nepokojoch na miestnom futbalovom štadióne, ktoré si v stredu vyžiadali 74 obetí.
      Ganzúrí v parlamente zároveň informoval, že      v súvislosti s incidentom rozpustil výkonný výbor Egyptskej futbalovej asociácie (EFA) a odporučil, aby jeho členov vypočula prokuratúra. V Búr Saíde rezignoval aj šéf tamojšej polície. EFA teraz hrozia aj sankcie zo strany Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA, ktorá odmieta zásahy politikov do národných futbalových štruktúr. Šéf FIFA Sepp Blatter už požiadal prezidenta EFA Samira Záhira o objasnenie príčin tragédie a požiadal ho o "ďalšie informácie týkajúce sa jej".
      Potýčky vypukli v stredu medzi fanúšikmi egyptských futbalových tímov Al-Masrí a Al-Ahlí. Priaznivci domáceho tímu na záberoch televíznych kamier napadli hráčov Al-Ahlí, medzi obeťami boli aj pracovníci bezpečnostných služieb a organizátori. Podľa predstaviteľov ministerstva zdravotníctva utrpela väčšina zranených, ktorých bolo okolo 1000, otras mozgu alebo hlboké rezné rany.
      K výtržnostiam prišlo len niekoľko sekúnd po konečnom hvizde súboja, ktorý neočakávane vyhral domáci outsider nad favoritom 3:1. Podľa svedectiev napadli domáci priaznivci hosťujúcich hráčov aj ich fanúšikov. Hráči našli ochranu v šatniach, na tribúnach, ale na hracej ploche vypuklo šialenstvo a ani policajti nedokázali ochrániť hráčov pri odchode do tunela.
      Krátko po zápase v Búr Saíde zrušila egyptská futbalová federácia všetky ligové stretnutia. Násilnosti na štadiónoch v severoafrických krajinách výrazne stúpli po nedávnych revolučných zmenách v tejto časti sveta.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies