Egyptský premiér Mursí je obvinený zo špionáže, podnecovania násilia a poškodzovania ekonomiky!

NETKY.SK • 13 Júl 2013, 19:35 • 2 min
Egyptský premiér Mursí je obvinený zo špionáže, podnecovania násilia a poškodzovania ekonomiky!

KÁHIRA - Egyptská prokuratúra začala v sobotu trestne stíhať zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Prokurátori dostali viacero trestných oznámení na exprezidenta vrátane obvinení zo špionáže, podnecovania násilia a poškodzovania ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Podobné trestné oznámenia prišli aj na ďalších ôsmich predstaviteľov Moslimského bratstva vrátane jeho lídra Muhammada Badía. Podanie trestného oznámenia je prvým krokom v trestnom riadení, ktoré môže viesť k obžalobe a procesu. Prokuratúra neoznámila, kto trestné oznámenia podal. Mursího zosadili 3. júla, no zatiaľ ho neobvinili zo žiadneho zločinu. Na Badía vydali pred pár dňami zatykač za podnecovanie nepokojov, zatiaľ ho však nezadržali.

Moslimské bratstvo vyzvalo v sobotu na ďalšie masové demonštrácie proti súčasnému vývoju v krajine. V piatok v noci sa konal veľký pochod ulicami Káhiry, na ktorom sa zúčastnili desaťtisíce prívržencov zosadeného prezidenta. Moslimské bratstvo tvrdí, že demonštrácie na podporu Mursího sa budú konať, kým opäť nezasadne do prezidentského kresla. 

Napätie v Egypte je mimoriadne vysoké po minulotýždňovom zosadení prezidenta Muhammada Mursího armádou, ktorá pozastavila platnosť ústavy z dielne vládnucich islamistov. Dočasný prezident Adlíh Mansúr ju v pondelok nahradil takzvanou ústavnou deklaráciou, ktorá okrem iného predpokladá vypísanie nových volieb a referenda o zmenách v pôvodnej ústave. Zosadení islamisti žiadajú návrat Mursího k moci a nový dokument odmietajú. Mansúr už vymenoval dočasného premiéra Házima al-Biblávího, ktorý už odštartoval rokovania o zložení novej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies