Egyptský prechodný prezident vymenoval nového premiéra

NETKY.SK • 25 Február 2014, 17:36 • 2 min
Egyptský prechodný prezident vymenoval nového premiéra

KÁHIRA - Egyptská vláda pod vedením dočasného premiéra al-Biblávího podala v pondelok demisiu.

slovakia

left justify in out

Egyptský prechodný prezident si za nového premiéra zvolil stavebného magnáta z éry zvrhnutého autokrata Husního Mubaraka. Adlí Mansúr v utorok vymenoval za predsedu vlády Ibrahíma Mahlíba, ktorý stál viac než desaťročie na čele najväčšej egyptskej stavebnej spoločnosti. Nahradí Házima al-Biblávího, ktorý rezignoval v pondelok. Mnohí tento krok považujú za dláždenie cesty pre šéfa armády Abd al-Fattáha as-Sísího, ktorý chce kandidovať za prezidenta a snahu o zahnanie zvyšujúceho sa hnevu verejnosti voči vláde pre jej neschopnosť oživiť ekonomiku a zlepšiť služby. Mahlíb pre novinárov povedal, že členovia jeho kabinetu budú „svätí bojovníci“ v službách Egypťanov. Vládu chce sformovať do troch dní.

 

Egyptská vláda pod vedením dočasného premiéra al-Biblávího podala v pondelok demisiu. Premiér to oznámil v živom televíznom vystúpení po krátkom, mimoriadnom zasadnutí armádou podporovaného kabinetu. Al-Bibláví neuviedol dôvod rezignácie. Premiérom sa stal 16. júla minulého roka, po zasadení vtedajšieho prezidenta Muhammada Mursího armádou. 

O ďalšom osude Egypta rozhodnú očakávané prezidentské voľby, ktoré by sa mali konať pravdepodobne v apríli na základe novej ústavy schválenej v januárovom referende. Najvážnejším kandidátom je šéf armády Abd al-Fattáh as-Sísí, ktorý v dočasnej vláde zastáva funkciu ministra obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies