Egyptský parlament podporil zmeny v ústave, ktoré predĺžia mandát prezidenta

NETKY.SK • 14 Február 2019, 17:40 • 2 min
Egyptský parlament podporil zmeny v ústave, ktoré predĺžia mandát prezidenta

KÁHIRA - Egyptský parlament podporil veľkou väčšinou zmeny v ústave, ktoré umožnia prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu zostať vo funkcii aj po roku 2022, keď sa skončí jeho druhé funkčné obdobie. Predĺženie mandátu hlavy štátu je súčasťou širšieho súboru návrhov, o ktorých budú zákonodarcovia ešte rokovať, informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V prospech ústavných zmien hlasovalo 485 z 596 členov parlamentu. Podľa vyhlásenia predsedu Aílho Abdala Ála sa návrhmi bude teraz zaoberať ústavnoprávny výbor, na čo sa vrátia po 60 dňoch do pléna a po konečnom odhlasovaní poslancami o nich rozhodnú občania v referende. To sa pravdepodobne uskutoční do začiatku mája, keď sa v moslimských krajinách začína pôstny mesiac ramadán.

 

img

 

Terajšie obmedzenie dĺžky pôsobenia egyptského prezidenta na dve štvorročné obdobia sa má zmeniť na dve šesťročné. Navrhovatelia dúfajú, že bývalý šéf egyptskej armády Sísí sa bude môcť uchádzať o najvyšší post v krajine ešte dvakrát. Pri moci by tak mohol zostať až do roku 2034. Kritici navrhovanej zmeny vyhlasujú, "že iba osem rokov po vzbure, ktorá ukončila dlhoročné vládnutie prezidenta Husního Mubaraka, sa Egypt opäť prikláňa k autoritárstvu."

 

img

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak leží na lôžku v cele policajnej akadémie v Káhire.

 

Ďalšie úpravy majú podporiť parlamentné zastúpenie žien, mladých ľudí, kresťanov, ľudí s osobitnými potrebami a Egypťanov žijúcich v zahraničí. Rátajú taktiež s opätovným vytvorením druhej komory parlamentu či funkcie parlamentného podpredsedu, ale aj s obnovením ministerstva informácií.

Prezident Sísí bol prvýkrát zvolený do funkcie v roku 2014 po tom, ako armáda pod jeho velením zosadila islamistu Muhammada Mursího. V roku 2018 bol opätovne zvolený s oficiálnym ziskom 97 percent hlasov.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies