Egyptský mufti odsúdil konanie Islamského štátu

NETKY.SK • 13 August 2014, 07:57 • 2 min
Egyptský mufti odsúdil konanie Islamského štátu

KÁHIRA - Najvyšší duchovný predstaviteľ Egypta v utorok odsúdil konanie skupiny Islamský štát, ktorej bojovníci sa zmocnili rozsiahlych území v Iraku a Sýrii a oznámili založenie vlastného kalifátu.

slovakia

left justify in out

Podľa veľkého muftiho Šaukího Ibráhíma Alláma, ktorého vyhlásenie priniesla štátna tlačová agentúra MENA, je konanie džihádistov blízkych nábožensko-extrémistickej sieti al-Kájda nebezpečné a poskytuje zámienku nepriateľom islamu.

 

Učenec káhirskej Univerzity al-Azhar ako jedného z najstarších a najuznávanejších centier moslimskej teológie sa tak vyjadril v deň, keď Vatikán vyzval moslimských náboženských vodcov, aby vystúpili proti "nevýslovným zločinom" páchaným bojovníkmi Islamského štátu na obsadených územiach.

 

"Extrémistická a vražedná skupina, akou je táto, predstavuje nebezpečenstvo pre islam a moslimov, kazí im povesť, ale taktiež prelieva krv a šíri skazenosť," povedal Allám počas návštevy bývalého libanonského premiéra Fuáda Sanjúru. Sunnitskí fundamentalisti z Islamského štátu prenasledujú a zabíjajú vyznávačov šiitského islamu, ktorých považujú za kacírov, ako aj príslušníkov iných náboženských menšín, čo už odsúdili aj iní duchovní predstavitelia.

 

Medzinárodný zväz moslimských učencov ešte v júli vydal vyhlásenie, kde skritizoval "násilné vyháňanie irackých kresťanských bratov" a upozornil, že konanie Islamského štátu "odporuje islamským zákonom a svedomiu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies