Egyptský ľavičiar Sabáhí chce kandidovať v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 9 Február 2014, 10:14 • 2 min
Egyptský ľavičiar Sabáhí chce kandidovať v prezidentských voľbách

KÁHIRA - Veľkým favoritom volieb je hlavný veliteľ armády a poľný maršal Abdal Fattáh Chalíl Sísí, aj keď svoju kandidatúru ešte oficiálne nepotvrdil.

slovakia

left justify in out

Egyptský ľavicový politik Hamdín Sabáhí včera oznámil, že bude kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vo voľbách egyptského prezidenta v roku 2012, ktoré vyhral islamistický kandidát Muhammad Mursí, skončil Sabáhí na treťom mieste. V predvolebnej kampani bol vtedy úspešnejší ako kandidáti s finančne oveľa lepšie krytou kampaňou.

Nízky počet kandidátov pred nadchádzajúcimi voľbami je v ostrom kontraste s voľbami z roku 2012, keď mali Egypťania prvýkrát možnosť vybrať si prezidenta slobodne, upozorňuje Reuters. Umiernený islamistický politik Abúl Futúh, ktorý vo voľbách pred dvoma rokmi skončil ako štvrtý, napríklad vysvetlil, že teraz nemá v úmysle kandidovať za súčasných okolností, ktoré "nie sú ani slobodné, ani demokratické".

Veľkým favoritom volieb je hlavný veliteľ armády a poľný maršal Abdal Fattáh Chalíl Sísí, aj keď svoju kandidatúru ešte oficiálne nepotvrdil.   

Profesor politológie na káhirskej univerzite Hasan Nafá predpokladá, že Sabáhího rozhodnutie by mohlo posmeliť viacerých ďalších potenciálnych kandidátov, aby sa zapojili do boja o prezidentský úrad. Dodal, že je to aj v Sísího záujme, lebo "bude preňho lepšie, keď zvíťazí vďaka 60, a nie 90 percentám hlasov".

Sísího podporuje tá časť Egypťanov, ktorá sa domáhala odchodu Mursího z prezidentského úradu kvôli islamizácii spoločnosti a nezvládnutiu jej riadenia, najmä ekonomiky. Sísí je v ich očiach človekom, ktorý môže stabilizovať situáciu v krajine. Má aj veľkú podporu časti súkromných médií.

Prezidentské voľby v Egypte sa uskutočnia v apríli, dodáva agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies