Egyptský islamisti počas Piatku opäť zaplnia ulice

NETKY.SK • 23 August 2013, 11:01 • 2 min
Egyptský islamisti počas Piatku opäť zaplnia ulice

KÁHIRA - Stúpenci zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího pod heslom Piatok mučeníkov plánujú nové masové protesty. Riskujú tak ďalšie potenciálne krviprelievanie s cieľom ukázať, že stále vedia zaplniť ulice, a to aj po týždni, v ktorom stovky z nich padli za obeť a ich lídrov pozatýkali.

slovakia

left justify in out

Egyptom otriasajú najhoršie občianske nepokoje v modernej histórii krajiny, ktoré nasledujú po zvrhnutí islamistického prezidenta Mursího armádou 3. júla. Štvrtok bol symbolickým víťazstvom pre starý, armádou dominovaný poriadok, keďže bývalého autokratického prezidenta Husního Mubaraka súd prepustil z väzenia, zatiaľ čo jeho demokraticky zvoleného nástupcu Mursího stále zadržiavajú.

Sedem týždňov nepokojov vyústilo do krviprelievania, keď bezpečnostné sily 14. júla zasiahli proti táboru Mursího stúpencov. Odvtedy armáda vedie kampaň proti Mursího Moslimského bratstvu, pričom zatýka ich kľúčových lídrov. Podľa vládnych zdrojov zomrelo počas uplynulých osem dní najmenej 900 ľudí vrátane 100 policajtov. Moslimské bratstvo však tvrdí, že skutočné čísla sú oveľa vyššie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona