Egyptský diplomat Shehata: Sústreďujeme sa na budúcnosť krajiny

NETKY.SK • 24 Február 2011, 08:19 • 2 min
Egyptský diplomat Shehata: Sústreďujeme sa na budúcnosť krajiny

Egyptský diplomat Shehata: Sústreďujeme sa na budúcnosť krajiny

slovakia

left justify in out

img

Budúci vývoj v Egypte, ale aj explozívna situácia na Blízkom východe boli jadrom diskusie, ktorú dnes v Bratislave pripravili americké veľvyslanectvo a Nadácia otvorenej spoločnosti.
      Na neľahké úlohy transformácie spoločnosti v Egypte poukázala chargé d'affaires amerického veľvyslanectva Martha Pattersonová. Podľa jej slov Egypt prekonal ľahšiu časť tejto cesty, a tá ťažšia - vytvorenie fungujúcej demokracie - Káhiru ešte len čaká.
      Pri hodnotení úlohy Moslimského bratstva na budúcej egyptskej politickej scéne sa názory líšili. Emire Khidayer z Občianskeho združenia Pro Oriente vyslovila predpoklad, že hnutie zrejme nezíska vo voľbách väčšinu.
      Prvý tajomník egyptského veľvyslanectva na Slovensku Sherif R. Shehata podotkol, že Moslimské bratstvo sa nedá podceňovať ako politická sila, ktorá chce participovať na politickom živote krajiny.
      Shehata zdôraznil, že "Egypt môže byť v budúcnosti len lepší" a Egypťania sa sústreďujú na obdobie, ktoré príde - majú jasný časový rozvrh prípravy dodatkov k ústave, referenda a voľby prezidenta.
      "Som veľmi optimistický," odpovedal Shehata na otázku TASR ohľadom budúceho vývoja v Egypte. Zdôraznil mierový priebeh egyptskej revolúcie i potrebu oživenia ekonomiky. Poukázal tiež na význam participácie všetkých vrstiev spoločnosti na politickom živote krajiny - na princípe rovnosti.
      V súvislosti s Izraelom vyzdvihol Shehata skutočnosť, že vojenská rada vyslala "jasnú správu" hneď na začiatku a prihlásila sa k medzinárodným záväzkom. Pripomenul, že preplávanie iránskych lodí Suezským prieplavom sa uskutočnilo tiež na základe platnej, vyše 100-ročnej zmluvy. Plavidlá totiž nepredstavovali nijakú hrozbu.
      Analytik Ivo Samson zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku sa zmienil aj o regionálnom kontexte vývoja na Blízkom východe, kde svetové mocnosti v záujme stability regiónu spolupracovali i s diktátormi.
      "Pragmatizmus prevažuje," pripomenul Samson. Ako dodal, nikoho nie je možné obviňovať z toho, že Husní Mubarak bol tak dlho pri moci.
      Ohľadne dramatickej situácie v Líbyi analytik zdôraznil potrebu humanitárnej, a nie vojenskej intervencie. Prvý krok by mala urobiť OSN, konštatoval Samson.
      Podujatie v bratislavskej Open Gallery bolo prvé z pripravovaného cyklu Face 2 Face (Tvárou v tvár), v rámci ktorého americké veľvyslanectvo pripraví diskusie na rôzne aktuálne témy každý mesiac.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies