Egyptskí poslanci chcú meniť ústavu, aby udržali Sísího pri moci

NETKY.SK • 4 Február 2019, 07:10 • 2 min
Egyptskí poslanci chcú meniť ústavu, aby udržali Sísího pri moci

KÁHIRA - Poslanci egyptského parlamentu predložili v nedeľu návrhy na zmeny v ústave, ktoré v prípade schválenia umožnia prezidentovi Abdalovi Fattáhovi Sísímu zostať vo funkcii aj po roku 2022, keď sa skončí jeho druhé funkčné obdobie.

slovakia

left justify in out

Terajšie obmedzenie dĺžky pôsobenia v prezidentskom úrade na dve štvorročné obdobia sa má na základe týchto návrhov zmeniť na dve šesťročné, pričom predkladatelia dúfajú, že Sísí sa bude môcť uchádzať o najvyšší post v krajine ešte dvakrát. Bývalý šéf egyptskej armády by tak mohol zostať pri moci až do roku 2034.

 

img

 

Podľa údajov prevzatých z internetovej stránky parlamentu prijal jeho predseda Alí Abdal Ál príslušnú požiadavku od "pätiny volených zástupcov", čo zodpovedá stanovenému kvóru. V zverejnenom vyhlásení sa spomína sedem návrhov na zmeny v ústave, ktoré majú riešiť "značné nedostatky v určovaní dĺžky pôsobenia prezidenta". Súčasná dĺžka funkčného obdobia podľa predkladateľov "nie je veľmi primeraná vzhľadom na situáciu, v ktorej sa krajina a región nachádzajú".

 

Ďalšie úpravy majú podporiť parlamentné zastúpenie žien, mladých ľudí, kresťanov, ľudí s osobitnými potrebami a Egypťanov žijúcich v zahraničí. Rátajú taktiež s opätovným vytvorením druhej komory parlamentu či funkcie parlamentného podpredsedu, ale aj obnovenie ministerstva informácií.

 

img

 

Prezident Sísí bol prvýkrát zvolený do funkcie v roku 2014 po tom, ako armáda pod jeho velením zosadila islamistu Muhammada Mursího. V roku 2018 bol Sísí opätovne zvolený s oficiálnym ziskom 97 percent hlasov.

Drvivú väčšinu súčasného parlamentu tvoria Sísího podporovatelia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies