Egyptskí islamisti ostreľovali Izrael, mstili sa za Mursího zosadenie

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 09:57 • 2 min
Egyptskí islamisti ostreľovali Izrael, mstili sa za Mursího zosadenie

JERUZALEM - Izraelské jednotky objavili pozostatky prvej rakety vypálenej na izraelské územie z Egypta po zvrhnutí tamojšej islamistickej vlády.

slovakia

left justify in out

Ako informuje agentúra Reuters, minulý štvrtok - deň po zosadení egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího - Izraelčania aj Egypťania zaznamenali v juhoizraelskom meste Ejlat niekoľko explózií.

Nemenované izraelské vojenské zdroje dnes oznámili, že bezprostredne po výbuchoch Izrael nenašiel dôkazy o cezhraničnej paľbe, ale v utorok jeho vojaci objavili zvyšky rakety na pahorkoch ležiacich severne od Ejlatu, ktorý je obľúbeným letoviskom na brehu Červeného mora.

K zodpovednosti za ostreľovanie izraelského územia sa prihlásila salafistická skupina Ansár Bajt al-Mukaddas (Prívrženci Jeruzalema), ktorá za ciele svojho útoku označila sklady pohonných hmôt a obývané oblasti. Vo vyhlásení islamisti obvinili židovský štát zo spoluúčasti na zosadení prezidenta Mursího egyptskou armádou.

Ejlat leží na styku hraníc Egypta, Izraela a Jordánska a v minulosti bol neraz terčom ostreľovania. Naposledy sa tak stalo v apríli, keď Izrael v odvete zastrelil palestínskeho militanta, ktorého podozrieval z účasti na útoku zo Sinajského polostrova.

Po tom, ako sa po zvrhnutí prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 dostali v Egypte k moci islamisti, sa v Izraeli objavili obavy z radikalizácie islamistov na Sinajskom polostrove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona