Egyptského radikála uneseného CIA odsúdili za terorizmus

NETKY.SK • 6 December 2013, 17:57 • 2 min
Egyptského radikála uneseného CIA odsúdili za terorizmus

RÍM - Súd v talianskom Miláne poslal v piatok na šesť rokov do väzenia radikálneho moslimského duchovného Usámu Mustafu Hasana, ktorého uniesli a údajne aj mučili agenti americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

slovakia

left justify in out

Bývalý kazateľ egyptského pôvodu známy ako Abú Umar sa podľa rozsudku dopustil zločineckého spolčenia na účely medzinárodného terorizmu. Prokuratúra uviedla, že klerik v rokoch 2000 až 2003 spolupracoval s 13 militantmi v záujme páchania "teroristického násilia v Taliansku a zahraničí", podľa obhajcu Carmela Scambiu sa však len "pridŕžal politicko-ideologického smerovania súvisiaceho s jeho vierou". Samotný Abú Umar sa údajne zdržiava v egyptskej Alexandrii, kde je pod nepretržitým dohľadom.

Radikála po získaní politického azylu v Taliansku odchytili v roku 2003 na jednej z milánskych ulíc agenti CIA, ktorí ho údajne previezli na vojenskú základňu na severe krajiny a odtiaľ cez Nemecko do Káhiry. Podľa vlastných slov ho tam podrobili mučeniu v rámci takzvanej vojny proti teroru vyhlásenej bývalým prezidentom USA Georgeom W. Bushom. Únos bol v Taliansku predmetom doteraz najväčšieho súdneho procesu, ktorý sa týkal amerického programu umožňujúceho mučenie podozrivých z terorizmu v tretích krajinách. Za únos Egypťana v neprítomnosti odsúdili 22 príslušníkov CIA ako aj dôstojníka vojenského letectva USA, ktorého však prezident Giorgio Napolitano neskôr omilostil. Väzenské tresty hrozia taktiež dvom bývalým veliteľom talianskej vojenskej rozviedky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona