Egyptské veľvyslanectvo: Do ulíc vyšli tí istí Egypťania ako v januári 2011

NETKY.SK • 20 August 2013, 14:16 • 2 min
Egyptské veľvyslanectvo: Do ulíc vyšli tí istí Egypťania ako v januári 2011

KÁHIRA - Desaťtisíce Egypťanov, ktorí 30. júna, 3. júla a 26. júla pokojne vyšli do ulíc, boli tí istí Egypťania, ktorí tak urobili aj v januári 2011 a vyvolali rešpekt a obdiv vo svete. Vo vyhlásení to dnes uviedlo egyptské veľvyslanectvo na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ambasáda pripomenula, že v pondelok skupina militantov zaútočila na dva policajné mikrobusy v blízkosti hraničného priechodu Rafah na Sinaji, pričom o život prišlo 24 egyptských policajtov a ďalší utrpeli vážne zranenia. Sinajský polostrov sa denne stáva terčom útokov od zvrhnutia islamistického prezidenta Muhammada Mursího, uviedlo veľvyslanectvo Egyptskej republiky. Ambasáda vo vyhlásení pripomenula niekoľko ďalších násilných incidentov, ku ktorým v krajine za uplynulých niekoľko dní došlo.

"Moslimské bratstvo 14. a 15. augusta iniciovalo akty násilia a sabotáže v celej krajine. Výsledkom boli prepady 27 policajných staníc, rabovanie a podpálenie viac než 30 kostolov v celom Egypte, útoky na súkromné i štátne inštitúcie vrátane budovy súdu v Ismailíji, vtrhnutie do sídla ministerstva financií, podpálenie sídiel šiestich guvernorátov a siedmich rád," uvádza sa vo vyhlásení.

"Nenásilní demonštranti neohrozujú kresťanov s genocídou, tak, ako na to vyzvali mnohí ich lídri počas uplynulých šiestich týždňov, ako bolo aj zaznamenané. Neútočia na viac než 45 kresťanských ustanovizní, nespália za menej než 12 hodín 19 kostolov a katedrál, z ktorých niektoré sú stovky rokov staré," zdôraznilo egyptské veľvyslanectvo.        

Zároveň zdôraznilo, že zodpovednosťou každej vlády je presadzovať zákon a poriadok i zachovať občiansky mier a pripomenulo, že egyptské bezpečnostné sily zatkli stovky páchateľov násilných aktov, ktorých v súčasnosti vyšetrujú príslušné orgány. "To, čomu Egypt v súčasnosti čelí, je vojna proti terorizmu v svojich najjasnejších formách, tí, ktorí využívajú zbrane a násilie proti civilistom, nemôžu byť nazývaní 'mierumilovnými demonštrantami', ako niektorí tvrdia," uviedlo veľvyslanectvo s tým, že podľa ministerstva vnútra zahynulo v krajine za niekoľko hodín 50 policajtov a ďalšie stovky utrpeli zranenia.

"Jasné odsúdenie útokov kriminálnych gangov na egyptský štát a národ sa rovná ich prepáčeniu. To len posmelí páchateľov v konaní ich zlovestných úmyslov, ktorí si budú istí, že na neočakávaných miestach nájdu ďalších spojencov," uzavrela egyptská ambasáda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies