Egyptské úrady prepustili na slobodu údajného islamistu a deportovali ho do USA

NETKY.SK • 30 Máj 2015, 17:59 • 2 min
Egyptské úrady prepustili na slobodu údajného islamistu a deportovali ho do USA

KÁHIRA - Egypťana s americkým občianstvom, ktorý v egyptskom väzení strávil dva roky za údajné členstvo v islamistickom hnutí Moslimské bratstvo, dnes prepustili na slobodu a deportovali z krajiny.

slovakia

left justify in out

Mladý muž je na ceste do USA.

 

Agentúru Reuters o tom informovali príbuzní prepusteného Muhammada Sultána, ktorý bol medzi tisícmi ľudí zadržaných po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roku 2013.

Príbuzní sa prostredníctvom oznámenia na sociálnej sieti Facebook poďakovali americkej vláde za úsilie, ktoré vyvinula v záujme oslobodenia 27-ročného Sultána. Ten podľa agentúry Reuters vo väzení vyhlásil aj protestnú hladovku. Americká vláda zdôvodnila žiadosť o jeho prepustenie na slobodu aj obavami o jeho zdravie.

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA dnes uvítalo postup egyptských úradov a vyjadrilo radosť, že Sultán sa čoskoro v USA zvíta so svojimi príbuznými.

 

Egyptský súd uznal Muhammada Sultána vinným z podpory Moslimského bratstva a zo šírenia nepravdivých správ a odsúdil ho na doživotie. Jeho príbuzní odmietajú, že by bol členom islamistickej organizácie - na rozdiel od svojho otca, ktorý v nej zastával vysoké postavenie a bol odsúdený na trest smrti.

 

Sultánova sestra Hanná v apríli v rozhovore pre Reuters uviedla, že jej brat študoval na Ohio State University. Dodala, že Muhammad veril, že po zosadení dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 dôjde v Egypte k zmenám pokojnou cestou.

 

Islamistické vedenie krajiny, ktoré vzišlo z následných demokratických volieb, však bolo v roku 2013 - aj na základe pouličných protestov liberálnejšej časti egyptskej verejnosti - zosadené velením armády pod vedením súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího.

 

Nové egyptské vedenie označilo Moslimské bratstvo za teroristickú organizáciu a obvinilo ju zo série bombových útokov. Islamistické hnutie všetky tieto obvinenia odmieta, tvrdí, že je oddané mieru a demokracii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies