Egyptské bezpečnostné sily zabili vodcu egyptskej odnože Islamského štátu

NETKY.SK • 9 November 2015, 16:19 • 2 min
Egyptské bezpečnostné sily zabili vodcu egyptskej odnože Islamského štátu

KÁHIRA - Egyptské bezpečnostné sily zastrelili popredného vodcu islamských militantov podozrivého z plánovania a realizácie vrážd, bombových atentátov a útokov proti cudzincom.

slovakia

left justify in out

Oznámilo to dnes tamojšie ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra Reuters.


Ašraf Alí Gharabalí, popisovaný ako vodca egyptskej odnože extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) s názvom Sinajská provincia, bol zabitý počas prestrelky s bezpečnostnými silami na severnom predmestí Káhiry. Kedy k zabitiu militanta došlo, však príslušný rezort nespresnil.


Gharabalí v máji 2013 stál za pokusom o zavraždenie bývalého egyptského ministra vnútra Muhammada Ibrahima, ako aj za zabitím najmenej troch bezpečnostných činiteľov a piatich brancov, tvrdí ministerstvo vnútra. Bol zapletený aj do júlového výbuchu auta pred talianskym konzulátom v Káhire.
Medzi jeho ďalšie delikty patria pokus o bombový útok na staroveký chrám Karnak v Luxore, únos chorvátskeho občana v Káhire, ako aj vlaňajšia vražda amerického občana v púštnej oblasti.


Gharabalího smrť prichádza po tragickej havárii ruského dopravného lietadla, ktoré sa v októbri rozpadlo počas letu nad egyptským polostrovom Sinaj, vyžiadajúc si životy všetkých 224 osôb na palube. K zodpovednosti sa prihlásila takzvaná Sinajská provincia IS.


Teroristická skupina Sinajská provincia od roku 2013, keď egyptská armáda po masívnych demonštráciách zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího, zavraždila už stovky policajtov a vojakov, pripomína Reuters.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona