Egyptská vláda sa obáva demonštrácii inšpirovaných Francúzskom: Zakázala teda predaj žltých viest

NETKY.SK • 12 December 2018, 07:12 • 2 min
Egyptská vláda sa obáva demonštrácii inšpirovaných Francúzskom: Zakázala teda predaj žltých viest

KÁHIRA - Egyptské štátne orgány údajne neoficiálne zakázali predaj žltých viest jednotlivcom. Podľa káhirských predajcov a dovozcov ich k tomu mali viesť obavy z vypuknutia nepokojov inšpirovaných demonštráciami v Paríži.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol jeden z miestnych dovozcov, on a jeho kolegovia dostali asi pred týždňom od polície príkaz "nepredávať žlté reflexné vesty jednotlivcom, ale iba firmám".

 

Najmenej sedem oslovených predajcov potvrdilo, že ich predstavitelia ozbrojených síl informovali o zákaze predaja žltých reflexných viest jednotlivcom. Jeden z respondentov uviedol, že "predaj viest je teraz nebezpečnejší, ako predaj narkotík". Podľa slov iného predajcu sa mu príslušníci bezpečnostných síl pri oznamovaní neoficiálneho zákazu zverili, že nechcú, aby "francúzske protesty prenikli aj do Egypta".

 

img

Zdroj: SITA

 

Predstavitelia egyptského ministerstva vnútra zatiaľ na otázky agentúry neodpovedali.

 

Súčasná vláda bývalého generála a dnešného prezidenta Abdala Fattáha Sísího zaviedla po rokoch nepokojov a ekonomickej nestability prísne úsporné opatrenia a povolila pomerne prudký nárast cenovej hladiny v nádeji, že sa jej podarí ozdraviť nevýkonnú egyptskú ekonomiku. Sisí v tomto kontexte pravidelne apeluje na občanov Egypta, aby vydržali, kým sa ozdravné opatrenia začnú pozitívne prejavovať.

 

Prívrženci hnutia "žltých viest" začali vo Francúzsku 17. novembra s blokádou ciest, križovatiek, nájazdov na diaľnice či dôležitých objektov alebo veľkoskladov pohonných hmôt, aby takto protestovali proti zvyšovaniu cien benzínu a nafty a poklesu kúpyschopnosti obyvateľstva, čo pripisujú opatreniam prijímaným vládou prezidenta Emmanuela Macrona. Protesty však postupne prerástli do násilností, ktoré sú najhoršie od roku 1968.

 

img

Zdroj: SITA

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies