Egyptská vláda odovzdá Saudskej Arábii dva strategicky významné ostrovy

NETKY.SK • 30 December 2016, 13:10 • 2 min
Egyptská vláda odovzdá Saudskej Arábii dva strategicky významné ostrovy

KÁHIRA - Egyptská vláda odsúhlasila odovzdanie dvoch ostrovov v Červenom mori Saudskej Arábii. Rozhodnutie padlo napriek protestom verejnosti a tiež predchádzajúcemu súdnemu verdiktu, podľa ktorého by bol takýto prevod protiústavný.

slovakia

left justify in out

Egyptská štátna tlačová agentúra MENA vo štvrtok informovala, že vláda egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího túto kontroverznú dohodu schválila a posunula ju na ratifikáciu do parlamentu.

Dohodu o územnom vyrovnaní medzi Egyptom a Saudskou Arábiou, na základe ktorého by Káhira musela Rijádu odstúpiť dvojicu strategicky významných ostrovov v Červenom mori, egyptský súd v júni zrušil. Vláda sa však voči tomuto rozhodnutiu odvolala.

 

Dosiahnutie dohody oficiálne oznámili v apríli počas návštevy saudskoarabského kráľa Salmána v Káhire, keď tento monarcha ohlásil mnohomiliardovú pomoc Egyptu.

Vláda argumentovala, že ostrovy boli vždy súčasťou Saudskej Arábie a Rijád ich iba v roku 1950 zveril do správy Egypta, aby zabezpečoval ich ochranu. Podľa kritikov sa Káhira za peniaze vzdáva vlastného územia.

 

Podpis dohody vtedy vyvolal v krajine najväčšie demonštrácie proti prezidentovi Sísímu od jeho nástupu do úradu pred dvoma rokmi. Najvyšší administratívny súd v Egypte by mal o tejto otázke definitívne rozhodnúť 16. januára.

 

Rijád je hlavným finančným podporovateľom Egypta od roku 2013, keď Sísí ešte ako minister obrany viedol vojenský prevrat proti islamistickému prezidentovi Muhammadovi Mursímu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona