Egyptská vláda chce monitorovať sociálne siete

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 18:48 • 2 min
Egyptská vláda chce monitorovať sociálne siete

KÁHIRA - Egyptské ministerstvo vnútra požiadalo zahraničné technologické firmy o pomoc pri monitorovaní obsahu sociálnych sietí v snahe zabrániť „kriminalite a terorizmu“.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ ministerstva, ktorý si neželal byť menovaný, v pondelok informoval, že osem spoločností zo zahraničia už poslalo svoje návrhy, ako stránky sociálnych médií monitorovať. Mená týchto firiem nepovedal. Vláda rozhodla o kontrole sociálnych sietí deň po minulotýždňovom víťazstve bývalého náčelníka egyptskej armády Abda al-Fattáha as-Sísího v prezidentských voľbách.

 

Sociálne médiá zohrali dôležitú rolu pri ľudovom povstaní proti vláde Husního Mubaraka v roku 2011. Posledná vojenská vláda zakázala v krajine protesty a teraz sa podľa agentúry Reuters snaží aj eliminovať vplyv internetu, ktorý je často fórom pre opozičné názory. Minister vnútra Muhammad Ibrahím vo vyhlásení uviedol, že monitorovanie sociálnych sietí nie je zamerané na obmedzenie slobody, ale výlučne na potláčanie zločinnosti a zlepšenie bezpečnosti krajiny. Prostredníctvom sociálnych médií totiž podľa neho komunikujú aj údajné „teroristické“ skupiny. 

 

Kritici vlády tvrdia, že po zosadení islamistického prezidenta Muhammada Mursího sa vláda začala dopúšťať porušovania ľudských práv a základných slobôd. Monitorovanie internetu je podľa nich prvým krokom k jeho úplnej kontrole.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies