Egyptská prokuratúra bude vyšetrovať Mursího útek z väzenia v roku 2011

NETKY.SK • 12 Júl 2013, 09:38 • 2 min
Egyptská prokuratúra bude vyšetrovať Mursího útek z väzenia v roku 2011

KÁHIRA - Egyptská prokuratúra začne vyšetrovať obvinenia, že zosadený prezident Muhammad Mursí ušiel počas povstania v roku 2011 z väzenia s pomocou militantného palestínskeho hnutia Hamas. Informovala dnes o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hlavný prokurátor Hišám Barakát dostal svedectvo zo súdu v meste Ismáílíja, ktoré bude základom vyšetrovania Mursího úteku z väzenia, ako aj ďalších 30 členov Moslimského bratstva. Uviedli to vo štvrtok nemenovaní predstavitelia prokuratúry.

Egyptské médiá celé mesiace rozoberali otázku, či Hamas pomohol členom Moslimského bratstva na úteku z väzenia a Mursímu to počas ročného pôsobenia na poste prezidenta spôsobovalo "politické hlavybolenie". 

Mursího kritici v opozícii a justícii predpokladajú, že dôkaz o zahraničnej intervencii na egyptskej pôde by mohol viesť k obžalobe z vlastizrady. 

Problém sa stal závažnejším po tom, ako Mursího 3. júla po masových protestoch miliónov Egypťanov zosadila armáda. Drží ho na neznámom mieste a nie sú informácie o tom, že by ho z niečoho obvinili.

Hnutie Hamas odmietlo, že by zohralo akúkoľvek úlohu pri úteku z väzenia Wádí Natrún pri Káhire, ku ktorému došlo 29. januára 2011. Mursí a ďalší lídri Moslimského bratstva tvrdili, že im pomohli miestni obyvatelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona