Egyptská polícia vošla na pôdu univerzity, aby zasiahla proti študentom

NETKY.SK • 30 Október 2013, 15:49 • 2 min
Egyptská polícia vošla na pôdu univerzity, aby zasiahla proti študentom

KÁHIRA - Egyptská polícia vstúpila v stredu do univerzity al-Azhar v Káhire, aby tam zasiahla proti islamistických demonštrantom.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po prvýkrát, odkedy v roku 2010 súd zakázal silám ministerstva vnútra operovať na univerzitnej pôde. "Polícia k tomuto kroku na prestížnej univerzite pristúpila po tom, ako ju o to požiadalo jej vedenie za účelom ochrany životov a verejného majetku," uviedlo ministerstvo vnútra. Ako dodalo, povolenie predtým udelil štátny prokurátor.

Študenti protestujúci proti zvrhnutiu islamistického prezidenta Muhammada Mursího uskutočňujú pravidelné a občas násilné protesty od začiatku školského roka v septembri. Podľa oficiálnej tlačovej agentúry MENA protestujúci študenti vtrhli v stredu do kancelárií univerzity, ktoré vyplienili a strieľali do vzduchu. 

Egyptské bezpečnostné sily použili už v pondelok slzotvorný plyn, aby rozohnali študentov demonštrujúcich podporu zosadenému prezidentovi. Demonštranti pochodovali pred univerzitou al-Azhar, zablokovali hlavnú cestu a skandovali slogany proti armáde, ktorá Mursího v júli zvrhla. Polícia protesty islamistov na uliciach ostro potláča, tí sa preto uchýlili na univerzity, kde sa snažia svoje hnutie oživiť. Minulý týždeň sa konali demonštrácie na dvoch univerzitách, ktoré poznačili strety stúpencov a odporcov exprezidenta. 

Egypt sa zmieta v politickom a ekonomickom chaose od Mursího zvrhnutia armádou 3. júla po protestoch proti jeho vláde. Odvtedy demonštrujú jeho stúpenci, ktorí žiadajú Mursího opätovné dosadenie. Moslimské bratstvo vyhralo prezidentské i parlamentné voľby po páde dlhoročného lídra Husního Mubaraka v roku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies