Egyptská diplomatka označila situáciu v letoviskách za pokojnú

NETKY.SK • 16 August 2013, 13:39 • 2 min
Egyptská diplomatka označila situáciu v letoviskách za pokojnú

KÁHIRA - Egyptská spoločnosť potrebuje naliehavo zmierenie a zapojenie všetkých demokratických síl do obnovy poriadku, posilnenia politickej aj ekonomickej stability krajiny.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom stretnutí to povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian egyptskej chargé d´affaires Hebatallah Ismaíl Fawzíovej. Ako sa ďalej píše v správe z tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, Fawzíová Burianovi vysvetlila, že výnimočný stav je reakciou na násilnosti, ktoré začali prívrženci zosadeného prezidenta Mursího. Situáciu v letoviskách označila za pokojnú a bezpečnú.

Burian Fawzíovej tlmočil vážne znepokojenie z eskalácie situácie v Egypte a rastúceho počtu obetí násilných stretov medzi demonštrantami a poriadkovými silami v krajine. Dôrazne odsúdil neúmerné nasadenie bezpečnostných síl na ukončenie okupačných štrajkov v Káhire a rovnako tak aj útoky demonštrantov na kresťanskú menšinu, kostoly a inštitúcie štátnej moci. "Egyptská spoločnosť naliehavo potrebuje zmierenie a zapojenie všetkých demokratických síl do obnovy poriadku, posilnenia politickej aj ekonomickej stability krajiny. Násilie však nie je a ani nemôže byť cestou na dosiahnutie týchto cieľov," povedal štátny tajomník a súčasne vyzval egyptskú dočasnú vládu a opozíciu, aby upokojili situáciu. Slovensko podľa Burianových slov očakáva maximálnu zdržanlivosť bezpečnostných zložiek a urýchlenú snahu o normalizáciu situácie. "Apelujeme na egyptskú vládu, aby prijala všetky opatrenia na vyvarovanie sa ďalším stratám na životoch a na rešpektovanie ľudských práv," povedal. 

Vo väčšine prípadov násilností išlo podľa egyptskej diplomatky o nevyprovokované útoky stúpencov Moslimského bratstva na vládne inštitúcie a príslušníkov polície aj armády, na ktoré vláda musela zareagovať, aby ochránila práva svojich občanov a obnovila zákonnosť a poriadok. Informovala tiež, že aj pre ohlásené masové demonštrácie sú turistické rezorty pod zvýšenou ochranou policajných a poriadkových zložiek. Situáciu v letoviskách označila za pokojnú a bezpečnú. 

Hlboko rozdelený Egypt sa dnes pripravuje na nové konfrontácie, keďže Moslimské bratstvo vyzvalo na celonárodné pochody miliónov, aby ukázali svoj hnev na brutálne zásahy bezpečnostných síl proti islamistom. Napriek kritike najväčších západných spojencov egyptská armáda varovala, že siahne po zbraniach, pokiaľ bude niekto útočiť na políciu alebo štátne inštitúcie. Pri stredajších zrážkach demonštrantov s políciou zomrelo v Egypte najmenej 623 ľudí. 

Egyptská armáda v júli pozastavila platnosť ústavy a rozhodla o zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča slovenským občanom cestovať do egyptského hlavného mesta Káhiry a ďalších väčších miest vrátane Alexandrie, Suezu a Luxoru. Dôvodom je výrazné zhoršenie bezpečnostnej situácie v Káhire zo stredy 14. augusta. Strety polície a poriadkových síl s demonštrantami sa podľa MZV rozšírili do viacerých častí mesta, vznikajú spontánne a bez predchádzajúceho upozornenia. Nepokoje, násilnosti a ozbrojené zrážky sa preniesli aj do iných miest a regiónov Egypta. V krajine vyhlásili výnimočný stav, ktorý potrvá 30 dní. Zároveň platí zákaz nočného vychádzania od 19:00 do 6:00. Situácia v letoviskách je zatiaľ pokojná. 

Občania SR, ktorí už v Egypte sú, by podľa MZV mali byť maximálne opatrní, zdržiavať sa vo svojich bydliskách, vyhýbať sa demonštráciám alebo miestam s väčšími skupinami ľudí vrátane tých, ktoré sa zdajú byť pokojnými. Taktiež by mali sledovať aktuálny vývoj bezpečnostnej situácie v miestnych médiách a pokyny miestnych úradov i príslušníkov policajných a vojenských jednotiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies