Egyptská armáda zadržiava prezidenta Mursího: USA aj Nemecko žiada jeho prepustenie

NETKY.SK • 13 Júl 2013, 07:43 • 2 min
Egyptská armáda zadržiava prezidenta Mursího: USA aj Nemecko žiada jeho prepustenie

WASHINGTON - Spojené štáty sa dnes pripojili k výzve nemeckej vlády na prepustenie zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího, ktorého armáda zadržiava na neznámom mieste.

slovakia

left justify in out

"Súhlasíme," reagovala hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová na otázky novinárov, či USA súhlasia s postojom Berlína.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí okrem toho vyzvalo všetky politické strany v Egypte, aby sa zdržali násilia. Len v pondelok 8. júla prišlo počas zrážok medzi bezpečnostnými zložkami a islamistami v Káhire o život vyše 50 ľudí. Islamistu Mursího, prvú slobodne zvolenú hlavu štátu v histórii krajiny, zosadila armáda 3. júla po masových protestoch miliónov Egypťanov.

Desaťtisíce Egypťanov protestovali proti Mursího zosadeniu

Desiatky tisíc Egypťanov vyšli v piatok v Káhire do ulíc, aby vyjadrili svoj odpor voči zvrhnutiu islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Masovou demonštráciou zároveň prívrženci Mursího hnutia Moslimské bratstvo vyzvali na dosadenie Mursího späť do funkcie egyptského prezidenta. Podľa niektorých pozorovateľov sa však exprezidentovým stúpencom dosiaľ nepodarilo dostať do ulíc širšie segmenty egyptského obyvateľstva. Ku konfliktom medzi Mursího stúpencami a odporcami či stretom s bezpečnostnými zložkami počas najnovšieho protestu nedošlo. "Sme pripravení vytrvať mesiac, dva mesiace, rok či dva roky," vyhlásil z pódia ultrakonzervatívny klerik Safwat Hegazi. 

 

Spojené štáty sa v piatok prvý raz pripojili k výzve nemeckej vlády na prepustenie Mursího, ktorého armáda zadržiava na neznámom mieste. Egyptská armáda zvrhla islamistického prezidenta Mursího, prvú slobodne zvolenú hlavu štátu v histórii krajiny, pred desiatimi dňami. Mursího zosadenie vyvolalo veľkú radosť miliónov Egypťanov znechutených ekonomickou stagnáciou krajiny a jej postupným ovládaním islamistami. Tento krok však Moslimské bratstvo odmietlo akceptovať. V uliciach došlo k potýčkam medzi Mursího odporcami a stúpencami, ktoré si vyžiadali už niekoľko desiatok obetí na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies