Medzi troskami lietadla EgyptAir sa našla časť tela, sedadlá a batožina, teroristický útok čiastočne vylúčili

NETKY.SK • 20 Máj 2016, 16:58 • 2 min
Medzi troskami lietadla EgyptAir sa našla časť tela, sedadlá a batožina, teroristický útok čiastočne vylúčili

KÁHIRA - Pátrací tím egyptských ozbrojených síl našiel dnes v mori približne 290 kilometrov od pobrežia mesta Alexandria trosky lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok nadránom zrútilo do Stredozemného mora.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie egyptskej armády.

 

Grécky minister obrany Panos Kammenos uviedol, že egyptské pátracie tímy našli aj časť tela, dve sedadlá a batožinu pochádzajúcu z lietadla spoločnosti EgyptAir.

 

Európska vesmírna agentúra (ESA) dnes oznámila, že jeden jej satelit zaznamenal možnú palivovú škvrnu v oblasti Stredozemného mora, kde vo štvrtok skoro ráno zmizlo lietadlo spoločnosti EgyptAir.

 

ESA uviedla, že jej satelit Sentinel-1A vybavený radarom zaznamenal dva kilometre dlhú škvrnu približne 40 kilometrov juhovýchodne od poslednej známej lokality lietadla Airbus A320. Satelit poskytol súradnice 33°32' severnej zemepisnej šírky a 29°13' východnej zemepisnej dĺžky.

 

ESA dodala, že informáciu odovzdala príslušným úradom vo štvrtok večer, aby pomohla pri ich pátracích a záchranných operáciách. Vesmírna agentúra upozornila, že nie je žiadna záruka, že škvrna pochádza z nezvestného lietadla. Vesmírna agentúra doplnila, že sesterský satelit Sentinel-2A sa bude pohybovať nad spomínanou oblasťou v nedeľu 22. mája a odborníci budú skúmať snímky a hľadať na nich ďalšie stopy po lietadle.

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault dnes uviedol, že zatiaľ vôbec nie je jasné, čo spôsobilo haváriu lietadla Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, ktoré sa vo štvrtok nadránom zrútilo do Stredozemného mora.

 

Nejestvuje "absolútne žiadna indícia", ktorá by naznačovala, čo k havárii airbusu viedlo, povedal Ayrault pre televízny kanál France-2. Jeho slová nepriamo potvrdil aj francúzsky minister dopravy Alain Vidalies, ktorý pre rozhlasovú stanicu France-Info povedal, že Francúzsko v tejto chvíli "neuprednostňuje žiadnu" teóriu o príčinách nešťastia" egyptského lietadla a zároveň vyzval na obozretnosť v prístupe k tejto otázke.

 

Lietadlo Airbus A320 spoločnosti EgyptAir, let MS804, so 66 ľuďmi na palube vyštartovalo z parížskeho Letiska Charla de Gaulla v stredu o 23.09 h SELČ. Dispečeri s ním stratili kontakt nad Stredozemným morom vo štvrtok o 02.45 h SELČ, keď sa už nachádzalo v egyptskom vzdušnom priestore.

 

Pilot lietadla podľa agentúry Reuters nevyslal núdzový signál a posledný raz komunikoval s dispečermi desať minút predtým, než lietadlo, letiace vo výške 11.280 metrov, zmizlo z radarov.

 

Egyptský minister oznámil príbuzným, že haváriu lietadla "nikto neprežil"

 

 

Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí dnes oznámil príbuzným obetí, že haváriu lietadla patriaceho spoločnosti EgyptAir "nikto neprežil". Napísal to egyptský denník al-Masrí al-Júm.

Podľa denníka minister príbuzným povedal, že egyptské ozbrojené sily robia všetko, čo je v ich silách, aby lokalizovali vrak a osobné vecí obetí.

 

Medzi 66 obeťami sa nachádzali takisto štyria členovia jednej rodiny. Ich pozostalí sa dnes modlili za mŕtvych v káhirskej mešite Sultána Husajna. Niektorí príbuzní sa pri modlitbách rozplakali.

 

Obeťami havárie letu 804 spoločnosti EgyptAir sa stal Saláh Abú Laban, jeho manželka Sahar Kujdar, ich syn Ghassán Abú Laban a nevesta Rím. Ich príbuzný Abdal Rahmán Nasrí pre agentúru AP povedal, že "pre rodinu je to veľmi ťažké".

 

Egyptský prezidentský úrad dnes už skôr vyjadril "hlboký zármutok a nesmiernu ľútosť" nad smrťou 66 pasažierov a členov posádky lietadla spoločnosti EgyptAir.

 

Toto dnešné vyhlásenie bolo prvým oficiálnym priznaním tragickej havárie nezvestného lietadla. Zverejnili ho niekoľko minút po tom, ako egyptská armáda prvýkrát oznámila, že lokalizovala v Stredozemnom mori trosky airbusu a osobné veci pasažierov, a to približne 306 kilometrov severne od egyptského mesta Alexandria.

 

 

Zoznam pasažierov havarovaného lietadla EgyptAir neobsahoval mená teroristov​

Traja európski bezpečnostní predstavitelia dnes oznámili, že zoznam cestujúcich v havarovanom lietadle spoločnosti EgyptAir neobsahoval žiadne známe mená zo súčasných zoznamov sledovaných teroristov.

 

Zoznamy teroristov často využívajú európske aj americké spravodajské či policajné orgány, dodali nemenovaní bezpečnostní predstavitelia. Súpis mien cestujúcich prenikol na internet, ale spoločnosť EgyptAir ho oficiálne nepotvrdila, uviedla v dnešnej správe svetová agentúra AP.

 

Analytik zameraný na terorizmus Shiraz Maher z londýnskeho Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie, ktorý je v kontakte s členmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) a s ďalšími džihádistickými skupinami, povedal, že sa neobjavili "žiadne dôveryhodné ani čiastočne dôveryhodné" prihlásenia sa militantov k zodpovednosti za haváriu letu 804.

Maher informoval, že IS zverejnil vo štvrtok 20-minútové video o tom, ako plánuje dobyť Indiu. Analytik dodal, že "ak sa na páde lietadla podieľali, bolo by zvláštne, keby zverejnili takéto video, a nepochválili by sa radšej haváriou".

 

Maher vysvetlil, že Islamský štát aj odnože al-Káidy sa v minulosti rýchlo prihlásili k zodpovednosti za iné havárie lietadiel - podľa Maherových slov však vrak lepšie napovie, či pád stroja súvisí s terorizmom. Analytik tiež povedal, že by bolo mimoriadne nezvyčajné, keby sa terčom stalo lietadlo s väčšinou moslimských pasažierov. To totiž ukázal zoznam pasažierov osudného letu, ktorý prenikol na internet.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies