Egyptská armáda chce od ľudí mandát na zásahy proti demonštrantom

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 15:09 • 2 min
Egyptská armáda chce od ľudí mandát na zásahy proti demonštrantom

KÁHIRA - Predseda Najvyššej rady ozbrojených síl generál Abd al-Fattáh as-Sisí vyzval v stredu Egypťanov, aby sa v piatok zúčastnili na masových demonštráciách na znak súhlasu, že armáda by mala zasiahnuť proti násilným protestom po zvrhnutí prezidenta Muhammada al-Mursího.

slovakia

left justify in out

"V piatok musia všetci čestní Egypťania vyjsť do ulíc a dať mi mandát na ukončenie potenciálneho terorizmu a násilia," vyhlásil generál v prejave vysielanom v štátnej televízii. As-Sisí, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri exprezidentovom zvrhnutí, zároveň vyhlásil, že nepripustí žiaden odklon od plánu, podľa ktorého má nová dočasná vláda doviesť krajinu k parlamentným a prezidentským voľbám do šiestich mesiacov.

Popredný člen Moslimského bratstva Ajssám al-Arián označil generálovu výzvu za hrozbu a povedal, že protesty na podporu zvrhnutého prezidenta budú pokračovať. "Vaše hrozby nezabránia miliónom v pokračovaní protestov," vyhlásil. Mursího podporovatelia organizujú každodenné protesty od 3. júla, keď prvého prezidenta Egypta po revolúcii v roku 2011 zbavila moci armáda. Hnutie Moslimské bratstvo, z ktorého Mursí pochádza, naďalej požaduje návrat prezidenta do funkcie a odmieta legitimitu prechodnej vlády. Pri protestoch za tri týždne zahynulo najmenej 100 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies