Egypťanka zomrela na vtáčiu chrípku, ide už o tretie úmrtie tento rok

NETKY.SK • 17 Január 2015, 07:23 • 2 min
Egypťanka zomrela na vtáčiu chrípku, ide už o tretie úmrtie tento rok

KÁHIRA - Egypťanka zomrela na juhu krajiny na vtáčiu chrípku H5N1. Je to už tretí človek, ktorý v Egypte tento rok podľahol ochoreniu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyjadrenie ministerstva zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Žena (43) žila v dedine v egyptskej provincii Asjút a mala priamy kontakt s infikovanými vtákmi, uviedol novinárom tamojší predstaviteľ ministerstva Ahmad Abdal Hamíd. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že nastal prudký nárast infekcií H5N1 u ľudí v Egypte, ale nezdá sa, že by došlo k nejakej zásadnej genetickej zmene chrípkového vírusu, ktorá by vysvetľovala nárast prípadov u ľudí.

      

Na vtáčiu chrípku zomrelo v Egypte v roku 2014 najmenej desať osôb. WHO so sídlom vo švajčiarskej Ženeve v utorok 13. januára oznámila, že od 4. decembra do 6. januára zaznamenali v Egypte 18 nových, laboratórne potvrdených prípadov vtáčej chrípky H5N1 u ľudí, vrátane štyroch úmrtí. Ide o najvyšší mesačný počet prípadov tohto ochorenia u ľudí, aký bol kedy zaznamenaný, dodala WHO.
      

Organizácia OSN tiež varovala, že vždy, keď sa vírus vtáčej chrípky šíri medzi hydinou, existuje aj riziko malého výskytu prípadov u ľudí. Prípady vtáčej chrípky H5N1 v Egypte sa zväčša vyskytnú v chudobných vidieckych oblastiach na juhu, kde dedinčania zvyknú chovať a zabíjať hydinu doma.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies