Egypťania žijúci v zahraničí začali hlasovať v parlamentných voľbách

NETKY.SK • 17 Október 2015, 13:31 • 2 min
Egypťania žijúci v zahraničí začali hlasovať v parlamentných voľbách

KÁHIRA - Egypťania žijúci v zahraničí začali dnes hlasovať v parlamentných voľbách, ktoré sa v ich krajine konajú prvýkrát, odkedy armáda pred vyše dvoma rokmi zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

slovakia

left justify in out

Volebné miestnosti sprístupnili ako prvé diplomatické misie Egypta na Novom Zélande a v Austrálii, uvádza agentúra DPA s odvolaním sa na informácie oficiálnej egyptskej agentúry MENA. V priebehu dvoch dní majú Egypťanom umožniť hlasovanie v 139 krajinách sveta.

 

Odhaduje sa, že v súčasnosti žije v zahraničí približne deväť miliónov Egypťanov, medzi ktorými je okolo 700.000 registrovaných voličov.

 

V samotnom Egypte sa hlasovanie v prvej fáze parlamentných volieb začne v nedeľu. Voliči určia obsadenie 568 kresiel v novom parlamente, zatiaľ čo ďalších 28 jeho členov vymenúva prezident Abdal Fattáh Sísí. Konečné výsledky volieb majú byť známe 4. decembra.

 

Egypt nemá funkčný parlament od roku 2012, keď najvyšší súd rozpustil vtedajší zákonodarný zbor pod vedením islamistov s odôvodnením, že bol zvolený nesprávnym spôsobom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies