Egypt už nie je bezpečný: Dovolenkárom radia nevychádzať z hotelov!

NETKY.SK • 16 August 2013, 15:36 • 2 min
Egypt už nie je bezpečný: Dovolenkárom radia nevychádzať z hotelov!

LONDÝN/RÍM - Vlády viacerých európskych krajín v piatok vyzvali svojich občanov tráviacich dovolenku v Egypte, aby z bezpečnostných dôvodov neopúšťali hotely v turistických strediskách.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia britského ministerstva zahraničných vecí sa výstraha týka strediska Hurgada na brehu Červeného mora, kde radí turistom nevychádzať miestna polícia. Londýn v súvislosti s nepokojmi v Egypte odhovára Britov od cestovania do krajiny, prímorské letoviská však boli doteraz výnimkou. Ministerstvo britským dovolenkárom "dôrazne radí vyhýbať sa všetkým demonštráciám a veľkým zhromaždeniam" a varuje ich, aby sa "nepokúšali prekračovať zátarasy na cestách zriadené bezpečnostnými silami alebo demonštrantami".

Združenie britských cestovných kancelárií ABTA odhaduje, že v egyptských strediskách sa momentálne nachádza okolo 40-tisíc Britov. Talianskych dovolenkárov, ktorých je podľa údajov tlačovej agentúry ANSA v Egypte okolo 19-tisíc, rezort zahraničia vystríha pred výletmi mimo turistických oblastí, čo sa týka najmä egyptských miest. Ministerstvo v Ríme taktiež poukazuje na "veľmi neistú" bezpečnostnú situáciu na severe Sinaja, kde podľa neho hrozia teroristické útoky. Medzi miesta, kde je dôvod na zvláštnu opatrnosť, zaraďuje oblasť pri hranici s Pásmom Gazy, Káhiru a Alexandriu. Varovanie pred cestovaním do Egypta vydali taktiež Dánsko, Fínsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Švajčiarsko, Švédsko, ale aj napríklad Spojené štáty. 

Egyptská vláda po krvavých nepokojoch v Káhire a iných častiach krajiny vyhlásila výnimočný stav, ktorého súčasťou je aj zákaz nočného vychádzania vo vybraných provinciách. Strety medzi podporovateľmi zosadeného prezidenta Muhammada Mursího a bezpečnostnými silami vypukli v stredu po zásahu proti demonštrantom okupujúcim námestia v Káhire, pričom podľa oficiálnych zdrojov zahynulo približne 600 ľudí. Jeden smrteľný prípad pritom hlásili aj z Hurgady, hoci samotné turistické centrá násilie nepocítili. 

Británia spolu s Francúzskom a Austráliou vo štvrtok iniciovala mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN venované situácii v Egypte, ktoré však neprinieslo konkrétnejšie výsledky. O nepokojoch by mali v piatok rokovať aj predstavitelia krajín Európskej únie. Egypťania sa medzitým pripravujú na ďalšiu vlnu masových protestov, ktoré na piatok ohlásili podporovatelia Mursího.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies