Egypt súhlasí, aby sa do vyšetrovania havárie ruského lietadla zapojila aj FBI

NETKY.SK • 11 November 2015, 10:56 • 2 min
Egypt súhlasí, aby sa do vyšetrovania havárie ruského lietadla zapojila aj FBI

KÁHIRA - Egypt odobril účasť expertov amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a ďalších odborníkov z USA na vyšetrovaní havárie ruského lietadla, ktoré sa 31. októbra zrútilo počas letu nad Sinajskou púšťou. Zahynulo pri tom všetkých 224 ľudí na palube.

slovakia

left justify in out

Ako v rozhovore pre americkú televíziu CNN v noci nadnes informoval egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí, egyptská strana dostala návrh na spoluprácu z USA a akceptovala ho.

 

Televízia CNN s odvolaním sa na americký vládny zdroj, oboznámený s vývojom vyšetrovania v Egypte, uviedla, že Káhira požiadala americký Národný úrad pre bezpečnosť v leteckej doprave (NTBS) o vyslanie expertov na motory. Americká strana teraz očakáva od Egypta spresňujúce informácie o motoroch lietadla, ktoré zostrojila americká firma Pratt&Whitney.

 

K havárii ruského lietadla spoločnosti Kogalymavia došlo 31. októbra. Airbus A321, smerujúci do Petrohradu, sa zrútil zhruba 30 minút po štarte z egyptského letiska Šarm aš-Šajch. Na palube bolo 217 cestujúcich a sedem členov posádky. Väčšinu cestujúcich tvorili Rusi, na palube boli aj štyria Ukrajinci a jeden Bielorus. Trosky stroja sa našli zhruba 100 kilometrov južne od mesta Aríš, administratívneho centra provincie Severný Sinaj.

 

Kým americké i britské zdroje sa prikláňajú k verzii, že pád lietadla mohol s veľkou pravdepodobnosťou zaviniť výbuch nálože nastraženej na palube, Rusko i Egypt zatiaľ túto verziu odmietajú. Podľa ruských zdrojov prizvanie amerických expertov na motory k vyšetrovacím tímom v Egypte svedčí o tom, že Káhira za najpravdepodobnejšiu príčinu leteckého nešťastia považuje výbuch motora.

 

K zodpovednosti za pád lietadla sa prihlásila sinajská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies