Egypt skúma kamery z letiska v Šarm aš-Šajchu a vypočúva pozemný personál

NETKY.SK • 7 November 2015, 15:59 • 2 min
Egypt skúma kamery z letiska v Šarm aš-Šajchu a vypočúva pozemný personál

ŠARM AŠ-ŠAJCH - Egyptské úrady skúmajú záznamy z kamier na letisku v letovisku Šarm aš-Šajch a hľadajú akúkoľvek podozrivú činnosť, súvisiacu s haváriou ruského dopravného lietadla spred týždňa. Tlačovú agentúru Reuters o tom dnes informovali bezpečnostní predstavitelia.

slovakia

left justify in out

"Chceme zistiť, či napríklad niekto neprekĺzol okolo bezpečnostných pracovníkov alebo detektorov kovov. Takisto sa snažíme zistiť nejakú nezvyčajnú aktivitu medzi policajtmi alebo letiskovými zamestnancami," dodal jeden z predstaviteľov pre Reuters.

 

Jeho vyjadrenia sú prvým náznakom, že egyptské úrady majú zrejme podozrenie, že na lietadlo bol spáchaný bombový atentát - ako to tvrdí niekoľko západných vlád a tajných služieb, vrátane britských a amerických.

Predstavitelia letiska a bezpečnosti v Šarm aš-Šajchu dnes začali prešetrovať aj tamojší personál a pozemnú posádku, ktorá prišla do kontaktu s havarovaným lietadlom ruskej spoločnosti Metrojet. Po štarte v letovisku na pobreží Červeného mora sa stroj zrútil do púšte na egyptskom Sinajskom polostrove, už po 23 minútach letu. Zahynulo všetkých 224 ľudí na palube, väčšinu obetí tvoria ruskí dovolenkári.

 

Egyptskí predstavitelia dodali pre agentúru AP, že úrady vypočúvajú letiskový personál a preverujú najmä tých zamestnancov, čo pracovali priamo v lietadle ruskej spoločnosti.

 

Havária lietadla z 31. októbra je ďalším veľkým úderom pre ťažko skúšaný egyptský turistický priemysel, ktorý už vážne poškodzuje niekoľko rokov trvajúci politický zmätok v krajine.

 

V Egypte po havárii stroja uviazli desaťtisíce ruských dovolenkárov, pretože vláda v Moskve najprv z bezpečnostných obáv pozastavila všetky komerčné lety do Egypta. Teraz ich musí prepraviť do vlasti.

Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič dnes vydal vyhlásenie, že kontrolu nad registráciou pasažierov odlietajúcich z Egypta do Ruska preberá egyptská armáda.

 

Ruské aerolínie posielajú do Egypta lietadlá, aby previezli do vlasti celkovo okolo 80.000 Rusov - väčšina z nich sa nachádza v letoviskách na pobreží Červeného mora.

 

Dvorkovič uviedol, že len dnes odišlo do Ruska desať letov s uviaznutými dovolenkármi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies