Egypt si pripomína 3. výročie povstania proti Mubarakovi

NETKY.SK • 25 Január 2014, 09:18 • 2 min
Egypt si pripomína 3. výročie povstania proti Mubarakovi

KÁHIRA - Egypt si v sobotu pripomína tretie výročie začiatku revolúcie, ktorá viedla k pádu prezidenta Husního Mubaraka.

slovakia

left justify in out

Islamistická aliancia podporujúca jeho nasledovníka Muhammada Mursího, ktorého minulý rok zvrhla armáda, vyzvala pri tejto príležitosti na 18-dňové protesty. Mursího stúpenci organizujú pravidelné demonštrácie, v ktorých žiadajú jeho znovudosadenie, a to napriek vládnej perzekúcii a násilnostiam, ktoré si od jeho zvrhnutia vyžiadala už vyše tisíc obetí.

Mubarak vládol v Egypte od roku 1981 až do februára 2011, keď pod tlakom ľudového povstania rezignoval. Počas svojej vlády tvrdo potláčal akékoľvek presahy náboženstva do verejného života a pre západné krajiny predstavoval istotu kontroly nad extrémistami a dodržiavania prímeria so susedným Izraelom. Egyptská odnož Moslimského bratstva, za ktoré Mursí kandidoval, bola počas jeho éry tvrdo potláčaná. 

Predvečer tretieho výročia začiatku egyptskej revolúcie poznačili bombové útoky, pri ktorých zahynulo najmenej šesť ľudí. Nepokoje a násilnosti sa očakávajú aj v sobotu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies