Egypt presťahoval Tutanchamonovo pohrebné lôžko a voz do nového múzea

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 08:51 • 2 min
Egypt presťahoval Tutanchamonovo pohrebné lôžko a voz do nového múzea

KÁHIRA - Egyptskí pamiatkari v utorok bezpečne presťahovali dva vzácne predmety, ktoré patrili faraónovi Tutanchamonovi, z Egyptského múzea v centre Káhiry do nového múzea vybudovaného na druhej strane mesta. Ide o pohrebné lôžko a dvojkolesový voz, ktoré tak dostali svoj nový domov v blízkosti Veľkých pyramíd pri Gíze.

slovakia

left justify in out

Oba pozlátené artefakty sú najväčšími predmetmi, ktoré boli doteraz presunuté do nového Veľkého egyptského múzea. Jeho otvorenie je plánované začiatkom roka 2018. 

 

Presunúť Tutanchamonove predmety bola osobitne citlivá záležitosť, keďže v roku 2014 jeden zo zamestnancov múzea nechtiac odrazil z jeho zlatej masky panovnícku bradu. Jej náhlivé prilepenie epoxidovým lepidlom masku nevyčísliteľnej ceny poškodilo a vyvolalo pobúrenie medzi archeológmi.

 

Nevylúpenú hrobku kráľa Tutanchamona, ktorý vládol v Egypte pred vyše 3000 rokmi, objavil Brit Howard Carter v juhoegyptskom Luxore v roku 1922.

 

Nové egyptské múzeum bude zaujímať plochu asi 50 hektárov a bude obkolesené mohutným múrom. Jeho výstavbe predchádzala veľká architektonická súťaž, na ktorej sa zúčastnilo 1557 návrhov z 82 krajín. Zvíťazilo írske architektonické štúdio Heneghan Peng Architects z Dublinu.

 

Kapacita múzea v centre mesta už totiž nepostačuje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies