Egypt požaduje od Japoncov viac ako miliardu dolárov za zablokovanie Suezského prieplavu

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 06:03 • 2 min
Egypt požaduje od Japoncov viac ako miliardu dolárov za zablokovanie Suezského prieplavu

ISMAILIA - Úrady rokujú o finančnej kompenzácii s majiteľmi obrovskej lode, ktorá na takmer týždeň zablokovala Suezský prieplav.

slovakia

left justify in out

V utorok o tom informoval šéf úradu pre správu Suezského prieplavu Usáma Rabií s tým, že dúfa, že rokovania s japonským majiteľom lode Ever Given, spoločnosťou Shoei Kisen Kaisha, sa skončia bez potreby podania žaloby.

„Diskutujeme s nimi o pokojnom riešení problému bez toho, aby sme sa museli obrátiť na súdy," skonštatoval. Dodal, že ak by prípad skončil na súde, bolo by to pre firmu škodlivejšie, ako sa dohodnúť s manažmentom prieplavu.

Ešte minulý týždeň pritom Rabií povedal, že očakávajú odškodné viac ako miliardu dolárov. Varoval, že v prípade súdneho konania nebude môcť plavidlo s nákladom opustiť prieplav.

 

Prečítajte si tiež: Egypt pre zablokovanie Suezského prieplavu očakáva miliardové odškodné

 

Do výšky odškodného pritom zahrnuli náklady na záchrannú operáciu, zastavenie premávky a straty na tranzitných poplatkoch za týždeň zablokovania premávky.

Loď sa momentálne nachádza v jednom z jazier v prieplave, zatiaľ čo pokračuje vyšetrovanie. Podľa Rabiího už vyšetrovatelia analyzovali dáta z tzv. čiernej skrinky plavidla, zatiaľ však nedospeli k záveru, čo spôsobilo uviaznutie Ever Given. Odmietol pritom špekulovať o možných príčinách.

Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa 23. marca vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel.

Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 % svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyd's List, ktorý sa venuje nákladnej preprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

Mohlo by vás zaujímať: Prechod cez Suezský prieplav je opäť voľný! Ever Given ťahajú do prístavu, kde sa podrobí prehliadke



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies