Egypt potrebuje úver od Medzinárodného menového fondu

NETKY.SK • 8 Apríl 2013, 07:40 • 2 min
Egypt potrebuje úver od Medzinárodného menového fondu

KÁHIRA - Ekonomická situácia v Egypte je čoraz horšia. Informuje o tom Reuters s odvolaním sa na ministra plánovania Ašrafa al-Arábího a jeho rozhovor pre štátnu egyptskú agentúru MENA.

slovakia

left justify in out

Egypt po dvoch rokoch politických nepokojov zápasí s hospodárskou krízou a vysokým rozpočtovým deficitom. Devízové rezervy štátu klesli na kritickú úroveň, čo sa prejavuje v znížení schopnosti dovážať najmä pšenicu a palivá. Na konci marca boli jeho finančné rezervy len 13,4 miliardy USD (10,35 miliardy eur) a voči februáru sa znížili o 100 miliónov USD. Suma nestačí ani na zaplatenie dovozov na tri mesiace. 

Medzinárodný menový fond (MMF) obnovil dlho odkladané rokovania o úvere 4,8 miliardy USD pre Káhiru v stredu (3.4.). Ak by ho krajina dostala, posilnil by sa jej finančný potenciál a zrejme by sa jej otvorili možnosti na získanie väčších zahraničných investícií.

Minister Arábí označil priebeh rokovaní s MMF za pozitívny. Predpokladá, že by sa mohli úspešne skončiť do dvoch týždňov. Predstaviteľ MMF sa k rokovaniu nevyjadril, nekomentoval ani termín ich možného skončenia.

Káhira dosiahla predbežnú dohodu s MMF o úvere ešte vlani v novembri. Prezident Muhammad Mursí však zastavil realizáciu dohodnutých ekonomických opatrení v čase, keď vznikli v krajine nepokoje v súvislosti s jeho rozhodnutím rozšíriť si vlastným dekrétom právomoc. Prezident zrušil zvýšenie daní na tovary a služby.

Od novembra sa finančná situácia Egypta výrazne zhoršila, prehĺbil sa jeho rozpočtový schodok. Národná mena, egyptská libra, stráca hodnotu na čiernom trhu najmä voči doláru. Štátnemu rozpočtu začínajú chýbať príjmy zo zahraničného cestovného ruchu, ktorý v posledných mesiacoch silno upadol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies