Egypt posilní pred sviatkami bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 18 December 2017, 06:00 • 2 min
Egypt posilní pred sviatkami bezpečnostné opatrenia

KÁHIRA - Egypt s blížiacimi sa vianočnými a novoročnými sviatkami plánuje posilniť ochranu verejných priestranstiev a aj kostolov menšiny koptských kresťanov, ktoré sa od vlaňajška stali opakovane terčmi útokov extrémistov s tragickými následkami. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Polícia nebude preukazovať "žiadnu zhovievavosť a bude konať rozhodne s tými, ktorí sa pokúšajú podkopať stabilitu" Egypta, povedal v tejto súvislosti egyptský minister vnútra, ktorého v nedeľu vo svojom vysielaní citovala štátna televízia. Minister ďalej v čase nadchádzajúcich sviatkov nariadil sprísnenie bezpečnostných opatrení na verejných námestiach a dôležitých miestach.

 

Militanti zrealizovali v uplynulých mesiacoch niekoľko útokov na kostoly a miesta, kde sa zhromažďujú príslušníci kresťanskej a moslimskej komunity. Vlani v decembri prišlo pri samovražednom útoku na kostol nadväzujúci na hlavnú katedrálu v Káhire o život 25 osôb. V apríli počas Kvetnej nedele zahynulo pri dvojitom samovražednom útoku na koptské kostoly 47 ľudí. V dôsledku tohto incidentu vyhlásili v Egypt výnimočný stav.

 

V máji útočili militanti na autobus s koptskými veriacimi smerujúcimi do kláštora v južnom Egypte a zabili 28 z nich. K zodpovednosti za všetky spomínané incidenty sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). V novembri sa v meste Bir al-Abd vzdialenom približne 40 kilometrov od Aríšu, metropoly provincie Severný Sinaj, odohral najkrvavejší čin v novodobých dejinách Egypta. Pri teroristickom útoku na mešitu Bir al-Abd tam zahynulo najmenej 305 moslimských veriacich. 

 

Úrady z tohto masakru podozrievajú sinajskú odnož teroristickej organizácie IS. Väčšina doterajších útokov v Egypte sa zameriavala na bezpečnostné zložky a tamojšiu kresťanskú komunitu. Útoky na mešity sú vo väčšinovo moslimskom Egypte ojedinelé.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies