Egypt podporil Saudskú Arábiu v spore s Iránom

NETKY.SK • 5 Január 2016, 10:22 • 2 min
Egypt podporil Saudskú Arábiu v spore s Iránom

KÁHIRA - Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí odsúdil dnes útoky na saudskoarabské diplomatické misie v Iráne ako "neprijateľné". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Šukrí na návšteve Rijádu vyhlásil, že správanie Iráncov po poprave významného opozičného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii je "zasahovaním do vnútorných záležitostí saudskoarabského kráľovstva".

Egyptský diplomat takisto znovu potvrdil, že jeho krajina podporuje Saudskú Arábiu. Vyjadril sa pred blížiacim sa stretnutím ministrov zahraničných vecí Ligy arabských štátov (LAŠ), na ktorom budú diskutovať o iránsko-saudskoarabskej roztržke.

 

Šukrí dodal, že "bezpečnosť kráľovstva je neoddeliteľnou súčasťou bezpečnosti Egypta a bezpečnosť Egypta je neoddeliteľnou súčasťou bezpečnosti kráľovstva". Saudská Arábia zasa podporuje Egypt, ktorý bojuje so silnejúcim islamistickým povstaním a s ekonomickým poklesom.

 

Niekoľko spojencov Saudskej Arábie sa jednotne postavilo na stranu kráľovstva a početné štáty navyše prerušili diplomatické vzťahy so šiitským Iránom alebo znížili úroveň týchto vzťahov. Egypt prerušil vzťahy s Iránom už v roku 1989.

 

Situácia v regióne sa vyostrila po poprave šiitského duchovného an-Nimra v sunnitskej Saudskej Arábii. Nasledovali po nej protesty šiitov vo viacerých okolitých krajinách a v šiitskom Iráne dokonca protestujúci vtrhli na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne, kde demolovali nábytok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies