Egypt po piatkových modlitbách: Jeden mŕtvy, desiatky zranených

NETKY.SK • 24 August 2013, 08:08 • 2 min
Egypt po piatkových modlitbách: Jeden mŕtvy, desiatky zranených

KÁHIRA - Najmenej jeden človek zahynul a ďalších 25 osôb utrpelo zranenia pri násilných zrážkach, ktoré vypukli v Egypte po piatkových modlitbách medzi stúpencami a protivníkmi zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Informovalo o tom webové vydanie provládneho egyptského denníka al-Ahrám.

slovakia

left justify in out

Mursího prívrženec bol zabitý v meste Tantá, metropole governorátu Gharbíja v delte Nílu. V Mansúre, meste ležiacom v tej istej oblasti, napadli stovky tamojších obyvateľov promursíovský pochod, na čo polícia odpovedala slzotvorným plynom. Podobné násilné strety sa odohrali aj v ďalšom governoráte nílskej delty, Šarkíja, kde pro- a protimursíovské davy na seba zase hádzali kamene. Hlavné mesto Káhira bolo svedkom približne desiatky takýchto manifestácií, sumarizuje denník Ahram Online.

Pochody, ktoré sa už takmer pravidelne začínajú po tradičných piatkových moslimských modlitbách, sa považujú za skúšku odolnosti Mursího Moslimského bratstva voči tlaku, ktorý vyvíja egyptská vláda na skoncovanie s protestmi tohto islamistického politického hnutia. Od 3. júla, kedy bol Mursí zbavený moci, boli už zabité stovky členov Bratstva a jeho prívržencov a zatknutých vyše sovky jeho popredných členov. Zvrhnutý prezident je zadržiavaný na tajnom mieste a obvinený z podnecovania násilia a zabitia svojich protivníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies