Egypt ostro odsúdil Erdoganovu kritiku na adresu Káhiry

NETKY.SK • 26 Júl 2014, 17:31 • 2 min
Egypt ostro odsúdil Erdoganovu kritiku na adresu Káhiry

KÁHIRA - Egyptské ministerstvo zahraničných vecí dnes odsúdilo výrok tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý označil nového egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího za "nelegitímneho tyrana" a kritizoval Káhiru za nedostatok úprimnosti v prístupe k palestínskej otázke.

slovakia

left justify in out

Egyptská diplomacia upozornila, že tieto Erdoganove slová môžu ešte viac zhoršiť už aj tak napäté vzťahy medzi oboma štátmi.
      

Ministerstvo súčasne dodalo, že si predvolalo tureckého chargé d'affaires, aby vo veci podal vysvetlenie.
      

Vo veľmi ostro formulovanom vyhlásení egyptského MZV sa ďalej uvádza, že Erdogan sa riadi "čisto ideologickými záujmami," čím narážalo na podporu, ktorú turecké vedenie vyjadruje Moslimskému bratstvu, označovanému v Egypte za teroristickú organizáciu.
      

"Pokračovanie v urážkach Egypta a jeho zvoleného vedenia bude nepochybne viesť k prijatiu ďalších opatrení zo strany Egypta, čo povedie k obmedzeniu pokroku v bilaterálnych vzťahoch," uvádza sa vo vyhlásení egyptského MZV.
      

Vzťahy medzi Egyptom a Tureckom sa pokazili v dôsledku Sísího ťaženia proti armádou zosadenému prezidentovi Muhammadovi Mursímu, ktorého do funkcie delegovalo a podporovalo Moslimské bratstvo. Po tom, ako Turecko vyzvalo Káhiru na prepustenie Mursího z väzenia, Egypt vyhostil z krajiny tureckého veľvyslanca a stiahol aj svojho veľvyslanca z Ankary. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona