Egypt odsúdil 20 islamistických študentov za výtržníctvo

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 17:38 • 2 min
Egypt odsúdil 20 islamistických študentov za výtržníctvo

KÁHIRA - Egyptský súd dnes odsúdil 20 študentov z islamistickej univerzity v Káhire za výtržníctvo počas vlaňajšieho protestu na podporu zvrhnutého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Väčšina odsúdených študentov dostala päť rokov väzenia. Informoval o tom nemenovaný predstaviteľ súdu, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa slov predstaviteľa každý z 19 študentov - z káhirskej Univerzity al-Azhar - bol odsúdený na päť rokov väzenia. Jeden obžalovaný dostal tri roky, pričom ďalšieho zbavili obvinení.
      

Každý z 19 študentov dostal aj pokutu v prepočte 2860 dolárov za škody spôsobené na majetku.    
      

Verdikt prišiel dva dni pred egyptskými prezidentskými voľbami, ktoré podľa všeobecného očakávania vyhrá bývalý veliteľ armády Abdal Fattáh Sísí. Práve on stál na čele ozbrojených síl, keď vlani v júli zosadili prezidenta Mursího po masových pouličných protestoch proti jeho vláde.
     

Po zvrhnutí Mursího sa študenti stali hlavnou silou takmer každodenných zhromaždení, ktoré odsudzovali Mursího zosadenie a podporovali jeho hnutie Moslimské hnutie. Keď sa tieto zhromaždenia zvrhli na násilnosti, areál univerzity al-Azhar v Káhire bol dejiskom jedných z najkrvavejších zrážok. Niekoľko študentov bolo zabitých, mnohých vylúčili zo školy za účasť na týchto protestoch a niekoľkokrát museli byť prerušené aj skúšky.
      

Egyptské ministerstvo zdravotníctva navyše dnes oznámilo, že v predchádzajúci deň takisto umierali ľudia pri násilnostiach medzi podporovateľmi Moslimského bratstva a ich odporcami - o život prišli tri osoby, ďalších 58 utrpelo zranenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona