Egypt odoprel tureckému premiérovi vstup do pásma Gazy

NETKY.SK • 5 August 2013, 09:30 • 2 min
Egypt odoprel tureckému premiérovi vstup do pásma Gazy

KÁHIRA - Egyptské úrady odopreli tureckému premiérovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi vstup do palestínskeho pásma Gazy, informovala dnes ruská agentúra ITAR-TASS.

slovakia

left justify in out

Káhira upovedomila Ankaru, že "návšteva sa konať nebude". Dôvodom je podľa ITAR-TASS Erdoganova podpora islamistického Moslimského bratstva. Návšteva bola dohodnutá ešte počas vlády egyptského prezidenta Muhamada Mursího, ktorého začiatkom júna zosadila armáda po masových protestoch proti vláde islamistov.

Turecko ostro kritizovalo egyptskú armádu a zosadenie Mursího označilo na nelegitímne. Takáto reakcia vyvolala v Káhire nespokojnosť. Ankare odkázala, nech zaujme vyvážený postoj a nemieša sa do vnútorných záležitostí Egypta.

Rozhovory o Erdoganovej návšteve v pásme Gazy, kam sa môže dostať len cez egyptské územie, sa začali po 22. marci, keď sa izraelský premiér Benjamin Netanjahu ospravedlnil za zadržanie tureckej lode v máji 2010. Posádka plavidla s humanitárnou pomocou chcela vtedy preraziť izraelskú blokádu pásma Gazy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies