Egypt: Novozvolený prezident začal rozhovory o novej vláde

NETKY.SK • 25 Jún 2012, 11:34 • 2 min
Egypt: Novozvolený prezident začal rozhovory o novej vláde

Egypt Novozvolený prezident začal rozhovory o novej vláde - Politika Novozvolený egyptský prezident Muhammad Mursí prevzal dnes kanceláriu, ktorá kedysi patrila zosadenému prezidentovi Husnímu Mubarakovi, a začal konzultácie o vytvorení svojho tímu a nove

slovakia

left justify in out

img

Novozvolený egyptský prezident Muhammad Mursí prevzal dnes kanceláriu, ktorá kedysi patrila zosadenému prezidentovi Husnímu Mubarakovi, a začal konzultácie o vytvorení svojho tímu a novej vlády. Informoval o tom jeho spolupracovník.
      Hovorca Mursího volebného tímu Jásir Alí uviedol, že 60-ročný politik dorazil do prezidentskej kancelárie na oficiálne stretnutia a konzultácie. Mursího v nedeľu vyhlásili za víťaza prvých slobodných prezidentských volieb v krajine po tesnom súboji s Mubarakovým posledným premiérom Ahmadom Šafíkom.
      Alí zároveň vyjadril očakávanie, že súčasná armádou podporovaná vláda by mohla zotrvať v úlohe dočasného kabinetu. Vytvorenie novej si totiž vyžiada určitý čas.
      Mursí, kandidát Moslimského bratstva, prisľúbil koaličnú vládu, ktorá bude zahŕňať aj kresťanov, ženy či mladých ľudí, čím sa snažil upokojiť obavy liberálnych a ľavicových Egypťanov pred oslabením demokracie a ľudských práv za vlády islamistov.
      Konzervatívne Moslimské bratstvo, ktoré bolo za Mubaraka zakázané, oznámilo, že po Mursího zvolení sa jeho členstvo v organizácii skončilo. Rovnako to platí pre vzťah novozvoleného prezidenta k Strane slobody a spravodlivosti (FJP), ktorú založilo bratstvo.
      "Splnili sme tým prísľub, že v prípade víťazstva sa nášho kandidáta vzdáme," citovali dnes egyptské médiá generálneho tajomníka Moslimského bratstva Mahmúda Husajna. Mursí sa už v nedeľu oficiálne vzdal predsedníctva v strane.

Zdroj: TASR/DPA, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona