Egypt môže zastavením letov z Británie a Ruska prísť mesačne o vyše 262 mil. eur

NETKY.SK • 11 November 2015, 15:07 • 2 min
Egypt môže zastavením letov z Británie a Ruska prísť mesačne o vyše 262 mil. eur

KÁHIRA - V dôsledku rozhodnutia Británie a Ruska pozastaviť lety do Egypta môže Káhira prísť na príjmoch z cestovného ruchu mesačne až o 2,2 miliardy egyptských libier, čo v prepočte znamená okolo 280 miliónov USD (261,41 milióna eur). Povedal to dnes egyptský minister cestovného ruchu Hišam Zázú. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Od 31. októbra, keď sa na Sinajskom polostrove zrútilo ruské civilné lietadlo s 224 ľuďmi na palube, pozastavilo lety do letoviska Šarm aš-Šajch pri Červenom mori viacero aerolínií. Letecké spoločnosti aj vlády čakajú na výsledok vyšetrovania, pričom najmä západné vlády sa prikláňajú k názoru, že k havárii lietadla, ktorú nikto neprežil, došlo v dôsledku teroristického útoku. Letovisko medzitým opustili tisíce Rusov a Britov, ktorí patria k najčastejším návštevníkom Egypta. Práve tento fakt vyvoláva najväčšie obavy egyptskej vlády.

 

Ako uviedol Zázú, ruskí a britskí dovolenkári sa na celkovom počte turistov v letovisku Šarm aš-Šajch podieľajú asi dvoma tretinami. Čo sa týka ďalšieho obľúbeného letoviska Hurghada, samotní Rusi tvoria asi polovicu všetkých dovolenkárov.

 

Podľa ruskej televízie RT poradca ministra pre cestovný ruch Mohamed Júsef už minulý týždeň varoval, že odchod Rusov a Britov bude pre egyptskú ekonomiku znamenať ťažkú ranu. "Ruskí turisti sú najpočetnejšou skupinou zo zahraničných návštevníkov. Ročne ich do Egypta príde okolo troch miliónov," povedal Júsef pre noviny Al Ahram. "Čo sa týka Britov, ročne ich Egypt navštívi asi milión. Ich odchod predstavuje pre cestovný ruch ťažký úder," povedal poradca. To zároveň znamená problém aj pre egyptskú ekonomiku ako celok, keďže cestovný ruch sa na celkovom hrubom domácom produkte krajiny podieľa viac než 11 %.

 

Egyptský cestovný ruch zaznamenal prudký pokles najskôr v roku 2011, keď krajinu zachvátili protivládne protesty. Neskôr sa situácia zlepšovala, no čísla spred roka 2011 sa dosiahnuť nepodarilo. Zatiaľ čo do povstania proti takmer 30-ročnej vláde Husního Mubaraka evidoval Egypt ročne okolo 15 miliónov turistov, v roku 2014 to bolo 9,9 milióna turistov.

 

Až do leteckej katastrofy z 31. októbra egyptská vláda dúfala, že tento rok by počet turistov mohol prekročiť 10 miliónov. Pozitívny odhad podporili letné mesiace a najmä august, keď počet zahraničných návštevníkov vzrástol medziročne o 5 %.

 

V súvislosti so stratou britských a ruských turistov Zázú dodal, že vláda sa bude snažiť podporiť domáci cestovný ruch, ako aj prilákať viac návštevníkov z krajín Blízkeho východu. Zároveň uvažuje nad zjednodušením vízových procedúr pre turistov z krajín severnej Afriky.

(1 EUR = 1,0711 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies