Egypt má nového prezidenta: Zvíťazil bývalý náčelník egyptskej armády

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 12:20 • 2 min
Egypt má nového prezidenta: Zvíťazil bývalý náčelník egyptskej armády

KÁHIRA - Bývalý náčelník egyptskej armády Abd al-Fattáh as-Sísí získal v prezidentských voľbách vyše 92 percent hlasov a presvedčivo zvíťazil nad jediným protikandidátom Hamdínom Sabáhím.

slovakia

left justify in out

Po zrátaní takmer všetkých hlasovacích lístkov to vo štvrtok ráno uviedla volebná centrála favorita. Päťdesiatdeväťročného as-Sísího podľa nej podporilo 23,38 milióna voličov, čo je podstatne viac ako to bolo v prípade zosadeného Muhammada Mursího, ktorý v júni 2012 zvíťazil so ziskom vyše 13 miliónov hlasov. Rovnako starého ľavičiara Sabáhího údajne volilo iba niečo vyše 735 tisícov ľudí, zatiaľ čo 1,07 milióna hlasov bolo neplatných. Podľa as-Sísího kampane dosiahla celková účasť len približne 44 percent, a to i napriek neplánovanému predĺženiu hlasovania do stredy, teda z dvoch na tri dni. V roku 2012 bola pritom účasť takmer 52-percentná.

 

Víťazstvo poľného maršala vo výslužbe bolo považované od začiatku za isté, samotný kandidát však dúfal vo vysokú účasť, aby tak získalo na legitímnosti zosadenie jeho predchodcu. Armáda pod velením as-Sísího v júli 2013 zbavila islamistu Mursího moci po masových opozičných protestoch. Budúci prezident má v krajine mnoho stúpencov, terajšia opozícia ho však považuje za strojcu puču.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies