Egypt má kľúčovú úlohu v boji proti ultraradikálnej skupine Islamský štát

NETKY.SK • 13 September 2014, 18:37 • 2 min
Egypt má kľúčovú úlohu v boji proti ultraradikálnej skupine Islamský štát

KÁHIRA - Egypt má kľúčovú úlohu v boji proti radikálom z hnutia Islamský štát (IS), uviedol dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry. Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď sa USA snažia vytvoriť globálnu koalíciu proti tejto džihádistickej skupine, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Egypt zohráva rozhodujúcu rolu vo verejnom odsúdení ideológie, ktorú IS rozširuje," povedal Kerry po rozhovoroch s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Egypt je Kerryho poslednou zastávkou na blízkovýchodnom turné, v rámci ktorého už navštívil Irak, Jordánsko, Saudskú Arábiu a Turecko.
      

"Egypt je v prednej línii boja proti terorizmu, zvlášť ak dôjde k zrážkam s extrémistickými skupinami na Sinajskom polostrove," zdôraznil šéf americkej diplomacie na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským náprotivkom Sámihom Šukrím, podľa ktorého existujú väzby medzi IS a inými militantnými skupinami.
      

Vzťahy medzi oboma krajinami sú napäté od vlaňajška, keď došlo k zvrhnutiu egyptského prezidenta Muhammada Mursího, pričom Káhira obviňuje USA z podpory jeho Moslimského bratstva. Americký prezident Barack Obama naznačil rozšírenie vzdušných útokov v Sýrii so zámerom "nadobro zničiť" IS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies