Egypt dočasne otvoril hraničný priechod s palestínskou Gazou

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 13:39 • 2 min
Egypt dočasne otvoril hraničný priechod s palestínskou Gazou

RAFAH - Palestínske militantné hnutie Hamas oznámilo, že Egypt dočasne opätovne otvoril svoju hranicu s Pásmom Gazy, a to po prvý raz za uplynulé tri mesiace.

slovakia

left justify in out

Hraničný priechod Rafah je pre obyvateľov Gazy hlavnou "bránou" do vonkajšieho sveta, píše agentúra AP. Tentoraz bude priechod v prevádzke počas dnešného dňa a vo štvrtok.


Hnutie Hamas, ktoré vládne v Gaze, uviedlo, že o vycestovanie požiadalo približne 30.000 ľudí z rozličných dôvodov, okrem iného humanitárnych. Hamas v tejto súvislosti vyzval Egypt, aby ponechal hranicu otvorenú dlhšie.


Egypt ponecháva hraničný priechod Rafah väčšinou uzavretý od roku 2013, keď sa jeho vzťahy s Hamasom zhoršili po zosadení egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího.


V apríli tohto roka Hamas posilnil svoje bezpečnostné jednotky na hranici s Egyptom v reakcii na egyptské obvinenia, že hnutie poskytuje podporu militantom skupiny Islamský štát na Sinajskom polostrove.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies